Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Annons Innehåll från Handbolls-VM 2023

VM hoppas på miljonöverskott: ”Pengarna läggs på rätt saker”

Handbolls-VM om en månad går redan mot publiksuccé.

Det ger klirr i kassan hos förbundet – som vill satsa pengarna på ungdomar och framtidsprojekt för att locka fler till sporten.

– Vi hoppas på miljonöverskott likt tidigare mästerskap. De pengarna återinvesteras långsiktigt via handbollsförbundet i svensk handboll på olika nivåer, säger Krister Bergström, vd för det stundande VM-mästerskapet i Sverige.

EXTERN LÄNK: Här köper du biljetter till handbolls-VM


Tillsammans med Polen arrangerar Sverige herrarnas handbolls-VM i januari. Biljettförsäljningen går starkt och förutom välfyllda läktare pekar preliminära siffror på ett rejält ekonomiskt överskott för turneringen. Tidigare mästerskap har gett överskott på uppemot 25 miljoner.

– Det är förstås jätteroligt att intresset för mästerskapet är så stort. Intäkterna ger oss också möjlighet att både fördjupa och starta nya satsningar inom hållbarhet. För oss är det viktigt att pengarna läggs på rätt saker, säger Krister Bergström.

Hand the Ball är ett ungdomsprojekt som efter herr-EM 2020, där finalen avgjordes inför en kokande arena i Stockholm, övergick till en permanent satsning. Detta tack vare mästerskapet.

– Hand the Ball får unga i främst socialt utsatta områden att röra på sig, kanske gå med i en handbollsförening, och därmed öka chanserna till bättre skolresultat. Pengarna från tidigare mästerskap gör nytta, jag tycker det är fantastiskt, säger Thomas Björn, hållbarhetsansvarig för VM 2023.

Thomas Björn, hållbarhetsansvarig.

”Jobbar för att ta bort plasten helt”

Mästerskapet är också inne i slutfasen av certifieringen Hållbart evenemang där alla värdstäderna ingår, påpekar Björn.

– Vi jobbar för att ta bort plasten helt, matsvinnet minskar genom portionsförpackningar. Mat och frukt som blir över diskuterar vi med Stadsmissionen om att gå till människor som behöver, säger Björn occh fortsätter:

– Delegater och domare transporteras i elbilar, hybridbilar eller bilar som går på miljövänlig diesel. Lagen åker tåg där det är möjligt inom internationella förbundets tidsregler och i miljöcertifierade bussar mellan hotell och matcher, och vi uppmanar alltid publiken att åka kollektivt till matcherna. Målet är att 70 procent ska åka kollektivt detta mästerskap.


Varför satsar VM så hårt på just hållbarhet? 

– För det första är det ett bra sätt för handbollen att ta på sig ledartröjan inom idrotten både nationellt och internationellt, vi har ett väldigt driv i frågan och det lockar både partners och värdstäder som delar de värderingarna. Det är absolut ett sätt att visa att man är duktig. För det andra är effekterna för samhället positiva, både i form av ungdomar som hittar till handbollen, som för miljön.

Satsningen ger resultat

VM:s ambitiösa hållbarhetsarbete har också gett ringar på vattnet inom handbollsvärlden. Såväl internationella förbundet som medvärden Polen har tagit rygg på blågult, menar Björn:

– Tack vare att Sverige har en ambition och driver på har den delen av kriterierna för att få arrangemang fått större och större betydelse. Polackerna tog in en hållbarhetschef under planeringen av VM, vi kan inte ta åt oss hela äran men de ser ju att dessa frågor blir allt viktigare.


Jämfört med andra mästerskap på senare tid, hur tycker du handbolls-VM 2023 står sig gällande hållbarhet?

– Vi ligger väldigt bra till i förhållande till att möta de höga ambitionerna. Svensk handboll har, i alla fall sedan 2016, jobbat systematiskt med och samordnat de här frågorna, lägger pengar och driver frågan. Samtidigt ser vi ju att det ger så mycket tillbaka. Och där hoppas jag att fler både idrotten själva och samhället, vågar använda idrottens kraft ännu mer framöver.


EXTERN LÄNK: Här köper du biljetter till handbolls-VM 

Foto: Christoffer Borg-Mattisson

FAKTA: HANDBOLLS-VM OCH HÅLLBARHET

EKOLOGISK HÅLLBARHET

– Minskat matsvinn.

– Arbeta för att ta bort all plast.

– El-, hybrid- och tågtransporter för lag, domare och delegater i så stor utsträckning det går.

– Uppmana publik till kollektivt resande med publika transporter till och från arenorna.

SOCIAL HÅLLBARHET

– Satsning på Hand the Ball för ökad rörelse i socialt utsatta områden och skapa nya vägar in till handbollen.

– Lilla VM utan resultat och tabeller för att få unga att testa handboll och locka fler till sporten.

EKONOMISK HÅLLBARHET

– Intäkter återinvesteras i satsningar på olika nivåer via Svenska Handbollförbundet.

– Lokala klubbar säljer VM-biljetter och får behålla en del av biljettintäkterna.

LEDARSKAP

– Utbilda 150 ledare via Hand the Ball-verksamhet i värdstäderna. Göteborg, Malmö, Kristianstad, Jönköping och Stockholm.

– Pilotprojekt parallellt med VM i samarbete mellan Stockholms stad och Handboll Öst för att utbilda fler unga ledare, framförallt tjejer, till sporten.