Annons Innehåll från Gimi

Smarta appen för att hantera veckopengen

Veckopeng är viktigt för att barn ska lära sig att hantera pengar och förstå dess värde. 

Men i en tid när ingen längre använder kontanter glöms det lätt bort. Med hjälp av en app blir det dock enklare: där sker allt digitalt och barnen får lära sig privatekonomi samtidigt som de blir mer självständiga. 

– Nu förstår hon pengars värde och vet att de kan ta slut, säger Agnes Lindberg vars dotter Miriam har använt appen i tre år. 

EXTERN LÄNK: Gimi – finansiella superskills för barn och unga 


När Miriam Lindberg, 10, var sex år gammal började hon få veckopeng i form av en skrynklig tjugolapp som varje lördag togs med till affären för att köpa godis. Men ganska snart insåg hennes föräldrar att det var ett omodernt system, för vem har kontanter på sig nu för tiden. I samma veva hörde mamma Agnes Lindberg talas om Gimi-appen, där barn kan få sin veckopeng digitalt, och när de är redo för det, ett kort som är kopplat till appen. 

– Jag tyckte att hela tanken med appen var jättebra. Barn behöver lära sig om pengar, men på ett sätt som är lätt att förstå, säger Agnes. 

I Gimi-appen visualiseras pengarna på ett sätt som barn är vana vid från dator- och mobilspel och allt visas på ett överskådligt sätt med hjälp av pedagogiska diagram och staplar. När veckopengen kommer faller guldmynten ner och när man handlar något så försvinner pengarna. 

Att ge barn digital veckopeng är att rusta dem inför livet som vuxen. Forskning från OECD:s senaste PISA-undersökning visar nämligen att barn som har fått hantera pengar digitalt har en betydligt högre förståelse för pengars värde jämfört med barn som endast har fått hantera kontanter. 


Enkla sysslor i vardagen blir till pengar i mobilen

Förutom veckopengen får Miriam också betalt för de sysslor man kan lägga in i appen. Hon kan själv lägga in förslag på sysslor och hur mycket de ska vara värda, som sedan måste godkännas av föräldrarna.

– Vi har pratat mycket om vad olika saker ska vara värda, så att det blir rimligt. Och motivationen är kanske lite större när det ger mer betalt, säger Agnes och skrattar. 

Saker som att gå och handla, städa rummet eller hjälpa till med maten blir enkelt till saker som hon kan få belöning för och som föräldrarna slipper tjata kring. 


Fått ökad förståelse för pengars värde

Sedan några månader har Miriam Gimi-kortet kopplat till appen och har dessutom lagt in ett eget sparmål. 

– Jag vill köpa en Ipad som kostar 3000 kronor, berättar hon. 

I appen kan hon på ett enkelt sätt se hur hon närmar sig sitt sparmål vecka för vecka och på så sätt visualisera värdet i att spara i stället för att slösa. 

– Då blir det lättare att förstå hur mycket man ska spara till sitt mål. Jag har också fått lättare att förstå vad saker och ting kostar. Förut trodde jag att allt kostade 50 kronor eller så, nu vet jag att det oftast kostar mer och att pengarna faktiskt kan ta slut, säger Miriam. 


Mamma Agnes har också märkt en ökad förståelse för pengars värde. 

– Det tror jag är den svåraste grejen för barn i dag, att förstå vad pengar är och att det kan ta slut. Och det tycker jag att Gimi-appen gör tydligt på ett bra sätt. Och det är lättare för oss i vardagen. Om hon ska iväg med kompisar så behöver vi inte skicka med pengar eller swisha till en förälder, nu kan hon faktiskt betala själv. Det har gjort att hon har blivit mer självständig också. 


Hög säkerhet i appen

En annan fördel som Agnes tar upp är säkerheten. Om man är två vuxna i familjen är det bra om båda är så kallade supporters, det vill säga har föräldraversionen av appen och kan swisha pengar samt lägga upp och godkänna sysslor. Även mor- och farföräldar eller andra i familjen kan bli supporters. Men det är bara de som är supporters som kan ge barnet pengar i appen.

– Man pratar mycket om hur barn kan utsättas på nätet och göra saker mot sin egen vilja, och det kan inte ske med Gimi. Ingen kan säga: dansa för mig så kan jag swisha dig pengar. Det är väldigt smart och känns tryggt.


Vad har du för tips till andra föräldrar som behöver komma igång med veckopeng eller som upplever att deras barn inte förstår pengars värde? 

– Ju tidigare man börjar prata om pengar och får en förståelse av dem desto mer hanterbart kommer det att bli när man blir äldre. Mitt tips är att dra ner det till den nivån där barnet är nu, vilket är väldigt lätt med appen. Om barnet till exempel får två kronor för att bädda sängen så kan man säga: ”om du skulle bädda din säng varje dag i 100 dagar, så mycket kostar den här leksaken” i stället för att säga: ”Vet du hur mycket saker och ting kostar?!?”. För det gör barnen oftast inte. 

EXTERN LÄNK: Läs mer om Gimi-appen och ladda ner den här 


Fakta Gimi-appen:

Appen Gimi ger barn och ungdomar finansiell utbildning på ett kul och interaktivt sätt genom både teoretisk kunskap och praktisk övning. Appen är helt anpassad för barn och all utbildning bygger på djupgående forskning framtagen i samarbete med universitet och läroverk i såväl Sverige som utomlands.

I Gimi-appen kan föräldrar ge sina barn vecko- eller månadspeng digitalt och barnen kan i sin tur sätta upp egna sparmål och föreslå uppgifter för att tjäna extra fickpengar. 

Både barn och föräldrar kan enkelt följa den finansiella utveckling genom pedagogiska diagram och visuell statistik.

Gimi tillhandahåller även ett förbetalt Mastercard som är kopplat till appen. Kortet möjliggör för barn att testa sina finansiella kunskaper i praktiken samtidigt som föräldrarna kan ha full kontroll och bli notifierade så fort ett köp görs. 

Du kan läsa mer om appen här