EXTERN LÄNK: Allt för trädgården – över 400 000 nöjda kunder
Vägen till en vacker trädgård behöver inte vara särskilt lång eller krånglig. Men det gäller att du tänker igenom vad du vill göra innan du sätter igång, menar fritidsodlaren Susanne:
– Vill du ha blommor, ätbart eller både och? Hur stor är din yta? Ska du gräva ett trädgårdsland och planteringar, eller räcker det med pallkragar och krukor? I slutändan handlar det om hur mycket tid, ork och pengar du har. Personligen tycker jag det är ganska skönt när det är lättskött, säger hon.
I Susannes egen trädgård återfinns främst pallkragar och krukor:
– Med pallkragar är det lättare att hålla rent, man slipper rensa ogräs och hela den biten. Krukorna tycker jag gör sig väldigt bra på altanen. Där är det oftast lättare att hitta mindre blåsiga eller soliga platser för växterna.

”De är väldigt lättodlade”
Vad ska du då odla? Susanne rekommenderar en blandning av prydnadsväxter och ätbart, framför allt om man har barn:
– Det alltid kul om de kan leta efter tomater eller jordgubbar ute i trädgården, även om jag skulle rekommendera månadssmultron istället för jordgubbar. Från maj till september kan man skörda från samma planta, säger hon och fortsätter:
– Morötter ska man absolut satsa på, de är väldigt lättodlade och sköter sig själva. Allt de behöver är lite vatten då och då. Även mangold är lättskött.
När det kommer till prydnadsväxter är perenner ett säkert kort i trädgården, menar hon:
– Man vill ju gärna ha blommor som återkommer år efter år och perenner återkommer flera gånger under säsongen. Sådant gillar jag!
”Nybörjare går gärna all in”
För dig som har lite erfarenhet inom odling tipsar Susanne om att fixa sin egen jord, vilket görs enklast genom en bokashi-kompost. Hela processen sker luktfritt och naturligt med hjälp av mikroorganismer samt fermentering, vilket gör att komposten kan stå såväl inne som ute:
– Det blir som en jordfabrik med den finaste och näringsrika jorden du kan tänka dig. Egentligen är det ganska lätt, så nybörjare kan också testa.
Samtidigt varnar Susanne nybörjare inom odling att inte ta på sig för mycket i början:
– Nybörjare går gärna all in och vill att allt ska växa och se vackert ut direkt. Men man måste läsa på om varje växt, om näring och hur de ska hanteras. Börja hellre smått än för mycket från början och skaffa kunskap.
EXTERN LÄNK: Här fixar du vårens prylar till trädgården online
ENKLA GRÖNSAKER ATT ODLA:
Vår: Rädisor, morötter, spenat, sallat, mangold.
Sommar: Sockerärtor, bönor, squash, tomater.
Höst: Sallat, asiatiska bladgrönsaker som pak choi, vitlök (sen höst).
Vinter: Spenat, machésallat, svartrot.
BRA ATT HA TILL ODLING:
Spade, stor och liten: Både för omplantering och skötsel.
Grep eller kultivator: Luckra jorden för en bättre sådd.
Automatbevattning: Möjliggör en smidig bevattning även när du inte är där.
Bokashi-kompost: Ännu bättre näring till dina växter.
Vattenkanna: Ett måste både för stora och små odlingar.
Slang med inställbart munstycke: Olika växter behöver olika mycket vatten.