Annons Innehåll från Fastighetsbyrån

Goda möjligheter att köpa nyproducerat

Coronakrisen kommer med stor sannolikhet bidra till en inbromsning i byggandet. Men i dag och under de kommande månaderna finns det fortfarande gott om nyproducerade bostäder som väntar på rätt köpare.
– Hittar du drömbostaden kan det vara ett bra läge att slå till, menar Henrik Lenander på Fastighetsbyrån.

EXTERN LÄNK: Coronakrisen och bostadsmarknaden

Att köpa nyproducerat innebär för många en trygghet i att få en bostad som har ett genomtänkt läge och tar de senaste metoderna för byggteknik, energieffektivisering och hållbarhet i bruk. Samtidigt kan projekten ofta innebära lång väntan.

I Fastighetsbyråns undersökning Mäklarpanelen framkom i januari 2020 att det fanns relativt stor efterfrågan på nyproducerade bostäder i Sverige, men det var fortfarande en ”köparens marknad”. I april-undersökningen visade sig detta ha stärkts ytterligare. Den avvaktande marknaden har sänkt efterfrågan samtidigt som det finns en hel del intressanta objekt ute till försäljning.

Bostäder för snabb inflyttning

Henrik Lenander är affärsområdesansvarig för nyproduktion på Fastighetsbyrån. Han menar att det är det är de täta kundkontakterna som bidrar till en stor del av köpen när det gäller nyproducerat.

– Där vi ser att efterfrågan är störst är i de projekt där vi har fått vara med och engagera de potentiella köparna i tidigt skede, så att produkten blir rätt för platsen och området. Läget är den absolut viktigaste parametern.

Med färre köpare behöver nyproduktion inte innebära långa väntetider, menar Henrik Lenander.

– Vanligtvis förknippar du köp av en nyproducerad bostad med att det tar lång tid från att du har bestämt dig tills du kan flytta in. Det behöver inte alls vara så nu. På många orter och i flera projekt finns det bostäder som är klara inom de kommande månaderna – eller står klara för inflyttning redan i dag. Det kan vara ett bra alternativ för dig som redan har sålt ditt gamla boende och behöver hitta någonstans att flytta in snabbt.

Trygghet genom hela bostadsköpet

Även i de projekt som ännu inte är helt färdigställda finns det i dag en ökad enkelhet genom hela köpprocessen. Ofta finns en visningsbostad eller visningslokal med väldigt flexibla tider, där intressenter har möjlighet att få en egen visning i lugn och ro. Även animerade modeller blir allt mer sofistikerade för att du på distans ska kunna uppleva bostaden, utsikten och omgivningarna.

Fastighetsbyrån erbjuder dessutom möjligheten att underteckna alla köpehandlingar digitalt på distans efter en genomgång med mäklaren via telefon eller videosamtal.

Vad ska man då tänka på vid ett köp av nyproduktion i oroliga tider? Henrik Lenander menar att det i princip är samma typ av råd som vanligt.

– I dag kan det kan vara extra bra att ha goda ekonomiska marginaler vid köpet. Annars handlar det om att läsa på ordentligt och att inte vara rädd för att ställa frågor. Ta inget för givet, utan prata hellre med din mäklare en extra gång.

Men frågan kvarstår: är det verkligen rätt läge att köpa nu? Henrik Lenander menar att det kan finnas en hel del möjligheter att göra en god affär.

– Ja, varför inte? Om du hittar drömbostaden och förutsättningarna stämmer samtidigt som du har ekonomi för köpet, så tycker jag absolut att det är ett bra läge att slå till.

EXTERN LÄNK: Nyproducerade bostäder