Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
ANNONSInnehåll från Fastighetsbyrån

Experternas renoveringstips: ”Var försiktig med trenderna”

Svenskarna tycks älska sina renoveringsprojekt. Vi räknar, pratar, fixar – och njuter av de mest misslyckade varianterna på tv. Men vad tycker egentligen mäklarna om förbättringshetsen?

– Åtgärda felen direkt men var försiktig med trender, säger Pär Gunnarsson på Fastighetsbyrån i Bromma.

Så påverkar Corona bostadsmarknaden


Bland den mer händiga delen av befolkningen råder det ingen tvekan: en renovering lönar sig alltid. Att förbättra sin bostad höjer ofelbart värdet. Eller?
Pia-Lotta Svensson på Fastighetsbyrån Södermalm håller inte med om det påståendet.

– Vi ser ofta exempel på åtgärder som inte är värdehöjande, helt enkelt för att de inte passar in stilmässigt.

Hon är tacksam över att trenden med att "riva ut allting och börja om" tycks vara över. Istället myllrar det av nya företag som underlättar för små förbättringar av skåpluckor, knoppar, bänkskivor och dörrhandtag.

– Allt fler inser att det inte är det splitternya som skapar hemtrevnad. Det måste få finnas en blandning av nytt och gammalt.

Att hitta den röda tråden

I Bromma arbetar Pär Gunnarsson med att sälja villor. Han menar att det inte finns någon guldbiljett till den mest värdehöjande renoveringsåtgärden. Däremot ska uppenbara fel åtgärdas omedelbart.

– Finns det en takläcka eller fukt i källaren ska du ta itu med det direkt. Men om huset som helhet är renoverat för fem eller 20 år sedan spelar mindre roll. Det viktiga är att det finns en röd tråd, att det inte blir en ojämn standard. Ett superlyxigt badrum riskerar att dra ner känslan för resten av huset.

Liksom Pia-Lotta är Pär noga med att poängtera vikten av balans, och att respektera byggåret.

– I Bromma är det tydligt att folk vill ha en viss stil på sina hus. Därför kan det bli helt fel om du plötsligt sätter in fönster med aluminiumkarm eller bygger ett splitternytt kök enligt den senaste trenden. Det kan tvärtom sänka värdet på huset om du är tondöv för områdets attraktionskraft. Man sågar inte ner ett äppelträd i Norra Ängby. Prata med din lokala mäklare om du är osäker.

Ta aldrig bort sovrum

Finns det då några konkreta tips för att höja värdet på längre sikt? Ur ett villaperspektiv menar Pär Gunnarsson att det viktigaste är att fokusera på bostadsutrymmen och att aldrig ta bort sovrum. Garage och källare är mindre viktigt och bör bara prioriteras ifall det finns uppenbara fel.

– Inför en försäljning kan det också vara ett tips att ta dit en expert för att se över trädgården. Genom att bara rensa, klippa och beskära kan det höja upplevelsen betydligt. Tänk också på att fixa den tröga grinden eller det glappande dörrhandtaget, småsaker som en potentiell köpare omedvetet kan irritera sig på.

Pia-Lotta Svensson håller med. Men att dra igång större projekt inför en försäljning innebär en stor och onödig ekonomisk risk.

– Även om det finns renoveringsbehov kan det vara bättre att avvakta. Sälj som renoveringsobjekt istället och låt den nya ägaren avgöra vad som behöver göras. Däremot kan du förstås genomföra mindre åtgärder och reparationer. Förbättringsåtgärder över 5 000 kronor får du dessutom dra av i deklarationen för bostadsförsäljningen.


Nyfiken på värdet? Boka bostadsvärdering