Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
ANNONSInnehåll från Ericsson

AI-experten: ”Alla yrken kommer att förändras”

Farliga och monotona jobb försvinner – för att ersättas med andra.
Det blir verklighet när AI snart tar mer plats i våra liv.

– Alla yrken kommer att förändras, säger Elena Fersman, forskningschef inom AI hos Ericsson i serien Tekniken & Framtidsvisionärerna: AI.

Glöm arbete i mörka trånga utrymmen eller folk som måste klättra upp för att utföra reparationer på hög höjd. Just nu pågår en snabb utveckling inom artificiell intelligens, AI, där flera yrken står inför stora förändringar.

– Alla farliga och repetitiva yrken är de första som AI helt eller delvis kommer att ersätta. Varför ska man klättra högt när man kan skicka en robot? säger Elena Fersman, i avsnittet, som kan ses i spelaren ovan.

Kan inte kopiera hjärnan

I dagsläget är vi inte riktigt där än, men utvecklingen pågår för fullt. Och snart kommer det vi uppfattar som AI att bli ännu mer avancerat (se faktaruta) – men det finns utmaningar:

– Problemet är att vi inte vet exakt hur människohjärnan fungerar. Hade vi vetat det hade vi haft en specifikation och då hade vi kunnat kopiera den. Men eftersom vi fortfarande lär oss kan vi bara imitera det vi ser.

Stängs av om den inte lyssnar

En annan utmaning vi kommer att ställas inför när AI blir smartare än oss människor är hur AI ska kontrolleras. Hur ser man till att människan inte hamnar i konflikt med AI?

– Det får inte bli en konflikt, vi måste ha en symbios. Det är ju vi som styr, det är vi som sätter begränsningarna, säger Fersman och fortsätter:

– Jag tycker att maskiner i framtiden måste följa etiska regler och även lagar som vi människor följer.
Och den AI som vägrar att lyda och beter sig oacceptabelt – ja, den får helt enkelt inte vara med:

– Då måste man se till att upptäcka det i tid och säga: "Nej dit vill du inte gå, annars stänger vi av dig".

Se Tekniken & Framtidsvisionärerna: AI här

FAKTA: AI

AI består av tre nivåer:

ANI (Artificial Narrow Intelligence): Det som existerar idag. Kan lösa specifika uppgifter lika bra eller bättre än människor.

AGI (Artificial General Intelligence): Kan lösa generella problem och fungerar till stor del som en människa.

ASI (Artificial Super Intelligece): En intelligens som är betydligt smartare än människor i allt.

FAKTA: Tekniken &

– Ericssons samtalsserie där branschprofiler belyser den digitala teknikens möjligheter och konsekvenser.

– I avsnittet "Tekniken & Framtidsvisionärerna: AI" tas den kommande AI-revolutionen upp och hur den kommer att påverka oss.

FAKTA: Ericsson

– Idag en av världens största tillverkare och utvecklare av mobila nätverk och har en av branschens starkaste patentportföljer med 49 000 patent. Fokus ligger på nästa generations system för mobilkommunikation – 5G.

– Grundat av Lars Magnus Ericsson 1876.

– Tillverkade de första telefonerna för den svenska marknaden i slutet av 1870-talet, började tidigt med utveckling och tillverkning av telefonväxlar. Under 1970-talet skapade man AXE-systemet, en datorstyrd telefonväxel, som senare blev ett av världens mest spridda växelsystem.

– Var under 1990-talet en av världens ledande mobiltelefontillverkare och utvecklade såväl telefoner som mjuk- och hårdvara till mobiltelesystem.