Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
ANNONSInnehåll från eon

Smarta knepen för att sänka elräkningen i vinter

På vintern går det generellt åt mer el eftersom det blir kallare, mörkare och vi är inne mer.

Men med några små smarta knep går det att få ner elförbrukningen och slippa otrevliga överraskningar när elräkningen kommer. 

EXTERN LÄNK: Läs mer om E.ON:s tjänster 

Kallare väder, kortare dagar som kräver mer belysning inne när dagsljuset sviker och mer tid inomhus är några anledningar till att elförbrukningen ökar under vinterhalvåret. Just den här vintern, när många av oss arbetar hemma och vi kommer att spendera den mesta av tiden i hemmet på grund av rådande rekommendationer riskerar många att få en chock när de öppnar kuvertet eller mejlet med elräkningen. 

– Det är ganska många kunder som ringer in till oss nu eftersom de märker att elräkningen är hög trots att det har varit så milt. Men när vi jobbar hemma så har vi kanske skärmar och datorer inkopplade i vägguttaget samtidigt som mobiler laddas och allt sådant i kombination med att man eventuellt är fler hemma gör att elförbrukningen kan gå upp en hel del, säger Magnus, energirådgivare på E.ON. 


Bli medveten och sänk kostnaderna

Så, är det bara att gilla läget och betala de där extra slantarna? Nej då, det finns en hel del saker att göra för att minska din förbrukning och därmed också summan längst ner på räkningen. 

– Det absolut bästa tipset jag har är att titta över hur mycket ström du förbrukar och när du förbrukar den. Hos ditt nätbolag går det att ansöka om en så kallad timavläsning. Vi på E.ON har en app som visar hur mycket ström som förbrukas per dag eller per timme. Då blir medvetenheten större, och när du blir medveten sänker du din förbrukning mest, säger Magnus. 


Se upp med standby

En sak som många nog inte tänker på är att allting som sitter i vägguttaget, som mobilladdare exempelvis, drar el även om du inte laddar telefonen. Det gäller även tv:n, spelkonsolen och annan hemelektronik. 

– I en vanlig lägenhet kan det handla om upp till 500 kronor per år som går att spara om du drar ur kontakten och stänger av tv och dator till exempel. Ett tips är att skaffa en förgreningsdosa med avstängningsknapp så att du kan stänga av strömmen. Det är också bättre ur brandsäkerhetssynpunkt. 


Lagom varmt för fötterna är bäst

Golvvärme är jätteskönt för fötterna på vintern, men om golvvärmen går på el är det läge att se upp eftersom den drar en hel del. Kanske behöver det inte vara så där jättevarmt, utan att det räcker med lite lagom varmt? Genom att dra ner värmen sparar du slantar som du kan lägga på annat – ett par varma tofflor till exempel. 

Och när vi ändå är inne på värme; att duscha varmt är ju underbart på vintern när man känner sig lite frusen. Men för att få ner sina kostnader är det värt att se över hur länge ni duschar där hemma, eftersom vattenuppvärmning kan vara ganska kostsamt. 

– Stäng av duschen medan du tvålar in dig. Och skaffa gärna snålspolande energiduschmunstycken som gör att det går åt mindre vatten och är enkla att montera själv. De kan spara ganska många procent av den totala vattenåtgången, vilket är bra både för miljön och din plånbok, säger Magnus.


Tvätta smartare

Om du inte har turen att bo där det blir en vit vinter innebär årstiden oftast leriga kläder och behovet av att tvätta ökar. Tänk då på att tvätta fulla maskiner, tipsar Magnus, och undvik att tvätta i 60 grader om du inte måste. 

– Det drar lika mycket el om du tvättar en full maskin som om du tvättar två plagg. Särskilt om man är en stor familj kan det göra stor skillnad på elförbrukningen, säger han och avslutar: 

– Man kan säga att det handlar om många bäckar små med mindre saker som är enkla att göra. Och det absolut viktigaste är att börja med att bli medveten om hur du förbrukar el, så blir det lättare att göra något åt det sen. 

EXTERN LÄNK: Så blev Lasse snålast i kvarteret