Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
ANNONSInnehåll från Eon

Fast eller rörligt elpris – så väljer du

När det kommer till elavtal är det viktigt att du gör ett aktivt val för att inte betala onödigt mycket för din el. Men är det bäst med rörligt eller fast pris? Vi tog hjälp av elprisanalytikern Johan Claesson för att reda ut. 

EXTERN LÄNK: Se dagens aktuella elpriser 


Så här års är det kanske många av oss som ägnar lite extra tid åt elräkningen, eftersom vi vet att vintern med mycket mörker och kyla gör att vi förbrukar extra mycket el. Det är alltid bra att lägga en stund på att se över ditt elavtal, men också att se över din förbrukning och om det finns något du kan göra för att sänka den. 

En av de vanligaste funderingarna kring elavtal är om man ska välja fast eller rörligt pris. 


– Historiskt sett har de rörliga elpriserna legat lägre än de fasta och varit mer fördelaktiga. Men sedan måste du gå till dig själv och titta på din situation; dels vilka privatekonomiska marginaler du har och dels vilken typ av förbrukning och förbrukningsmönster du har, säger Johan Claesson, elprisanalytiker på E.ON.  


Så fungerar elmarknaden

Det som främst styr elpriserna i Sverige är tillgången på vatten, eftersom elproduktionen till stor del är beroende av vattenkraften. Om det finns mycket vatten att tillgå kan producenterna sälja elen lite billigare. Just nu är vi nere på låga elpriser, och Johan Claesson spår att det kommer att fortsätta så ett tag framöver. 

– Sedan nästan ett år tillbaka har tillgången på vatten i Norden varit väldigt god, nästan bitvis på historiskt höga nivåer. Det är inget som försvinner över en natt så även om det blir en torr vinter är bedömningen att i synnerhet de rörliga priserna generellt sett kommer fortsätta ligga ganska lågt. 

Samtidigt är det för närvarande väderkänsligt och vid kallt och torrt väder kan priserna tillfälligt stiga.


Då ska du välja rörligt elpris

Så, när är det då bäst att välja rörligt pris? E.ONs generella rekommendation är att om du är lågförbrukare så ska du välja ett avtal med rörligt elpris. 

– En lågförbrukare i södra Sverige har under det senaste året i snitt betalat ca 130 kronor i månaden för sin el med rörligt pris. Om det blir väldigt kallt och torrt och priserna i ett extremt scenario tillfälligt skulle dubblas skulle du betala 260 kronor i månaden för din el. Klarar du av de extra hundralapparna i elkostnader i en månad eller i värsta fall två, ja då är det självklart att du ska ha rörligt pris eftersom du då har möjligheten att nyttja de nuvarande, och vi tror fortsatta, låga rörliga elpriserna. Att priserna under kommande året skulle dubblas under många månader är nämligen ganska osannolikt, det tror vi inte på alls säger Johan Claesson. 


Då är det bättre med fast elpris

Om du däremot har en mindre privatekonomisk marginal och har en förbrukning som är lite större och framförallt väldigt säsongsbetonad kan det kännas tryggare att välja ett fast elpris. Det kan resultera i att du får betala ett lite högre pris, men du har å andra sidan en bättre förutsägbarhet när det gäller hur mycket du kommer att behöva betala varje månad. 

– Du kanske bor i en villa som värms upp med el och har mycket uppvärmning under de kallare månaderna på året. Det värsta scenariot då är att du har en hög förbrukning som du inte kan styra över samtidigt som det blir kallt, vilket sannolikt innebär att priserna går upp. Då kan det i värsta fall bli väldigt dyrt om du har rörligt pris. Så därför brukar vi rekommendera fast pris om du har hög förbrukning och mindre privatekonomiska marginaler. 


Finns en gyllene medelväg

För dig som tycker att det känns bra med rörligt pris, men som ändå vill ha någon sorts trygghet har E.ON en tilläggstjänst som heter ”Rörligt pris med pristak”. Då tecknar du ett rörligt pris i botten och betalar det upp till en viss nivå, ett tak, som du och E.ON på förhand har kommit överens om. 

– Om vi säger att ditt tak är 80 öre per kilowattimme, och månadsmedelpriset skulle bli 83 öre per kilowattimme en månad när det är riktig kallt, ja då betalar du fortfarande bara 80 öre. 


För villakunder kostar den försäkringen 29 kronor i månaden inklusive moms. 

– Det kan vara bra om du vill betala de låga rörliga elpriserna men samtidigt ha någon form av försäkring om priserna skulle stiga. 


EXTERN LÄNK: Så hittar du rätt elavtal