Annons Innehåll från deversify

Uppmaningen: Därför ska du ta en sockerfri dag

Skulle du klara en hel dag utan socker?

Det är kanske svårare än du tror, men den 12 oktober – på Sockerfria dagen – är det vad vi uppmanas att göra.

– Vi måste bli mer medvetna om vad vi stoppar i oss, säger initiativtagaren Ewa Meurk, som är hälsoingenjör. 

EXTERN LÄNK: Få tips och inspiration på eventet Sockerfria dagen 


Kanelbullen har sin dag. Punschrullen och mazarinen också. För att inte tala om semlan. 

Som en motreaktion mot alla ”sockerdagar” skapade därför Ewa Meurk tillsammans med programledaren och komikern Babben Larsson samt Bitten Jonsson 2019 den Sockerfria dagen.

– Vi vill absolut inte vara några sockerpoliser, det handlar inte om det. Däremot är det viktigt att förmedla kunskap. Att man lär sig vad sockret har för effekter på kroppen, säger Ewa Meurk.

Hjärt- och kärlsjukdomar är i dag den vanligaste dödsorsaken i Sverige med över 30 000 fall per år. Forskning visar att personer som äter mycket socker har sämre blodfetter och kan löpa ökad risk att drabbas av just hjärt- och kärlsjukdomar. 

– Men det finns också andra effekter av ett för stort sockerintag, som exempelvis typ 2-diabetes och fetma. De flesta vet att socker inte är bra för hälsan – men ändå äter det svenska folket stora mängder varje år vilket leder till livsstilssjukdomar. säger Ewa Meurk. 


Vad är huvudsyftet med Sockerfria dagen?

– Det är att det ska finnas en egen dag för alla som kämpar för att sluta med socker och processad mat. Vi vill helt enkelt höja kunskapsnivån inom det här området, säger Ewa Meurk, och fortsätter:

– Jag har både personlig och professionell stor erfarenhet av hur stor effekt socker har på våra kroppar. Sen kanske det är svårt att leva helt utan socker – i slutändan handlar det om mängd och frekvens. Alltså hur mycket socker stoppar man i sig och hur ofta.

Den sockerfria dagen ”firas” också med ett event på Epicenter i centrala Stockholm, där en rad föreläsare kommer att berätta om sina rön och erfarenheter av socker. Eventet kommer också att kunna följas digitalt.


EXTERN LÄNK: Här kan du köpa din biljett till Sockerfria dagenFAKTA: HÄLSOVINSTER VID SOCKERDETOX

# Smaksinnet får en ”omstart” och du lär dig njuta av andra smaker än de söta. Snart uppskattar du naturella, naturliga smaker.

# Du får i dig mer näring och fibrer om du ersätter sockrade livsmedel med osockrade, vilket gynnar hälsan både på kort och lång sikt.

# Du kan gå ner i vikt.

# Du får mindre blodsockersvängningar.

# Chansen är stor att du stärker immunförsvaret och blir friskare. 

Källa: elitista.se