EXTERN LÄNK: Ensam är inte stark - få inspiration och kunskap under Sockerfria dagen
Vi svenskar är ”värst” i världen när det handlar om att exempelvis äta lösgodis, med 15 kilo per invånare och per år. Men det är inte bara godis och sötsaker som innehåller socker. Väldigt många livsmedelsprodukter innehåller också socker och de flesta av oss får i oss stora mängder en helt vanlig vecka.
Men för mycket socker är inte bra, av många anledningar.
I socker finns nämligen både glukos och fruktos (fruktsocker). Glukos är kroppens och hjärnans vanligaste energikälla, men både glukos och fruktos omvandlas till fett när kroppen får för mycket av det.
– Ett stort sockerintag får blodsockret att hastigt stiga för att därefter falla snabbt igen – och
den processen kan stressa kroppen. Ett högt sockerintag över tid kan innebära att kroppen får för mycket energi som den inte kan göra av med, vilket leder till viktökning och ökad risk för sjukdomar, säger hälsoingenjören Ewa Meurk.
Om du har ätit för mycket socker kan kroppen förutom trötthet reagera med huvudvärk, hunger, hjärtklappning, irritation och illamående.
Äter du för mycket tillsatt socker är det också svårt att få plats med näringsrik mat som ger tillräckligt av vitaminer och mineraler, samtidigt som du får i dig mer kalorier än vad kroppen gör av med.
Men det finns flera negativa effekter av sockret, förklarar läkaren Peter Martin.
– Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet, EFSA, rekommenderar sedan 2021 att konsumtion av tillsatt och fritt socker bör vara så låga som möjligt på grund av negativa hälsoeffekter. Socker ökar inte bara kroppslig sjuklighet som karies, övervikt, diabetes, högt blodtryck och leverförfettning utan har också visat sig ha en skadlig inverkan på hjärnan, vilket kan leda till minnesförsämringar och ökad impulsivitet, säger han.
Just hjärnans påverkan av socker är ett tema för årets upplaga av Sockerfria dagen, den 12 oktober.
– Överdrivet sockerintag kan orsaka förändringar i hjärnans dopaminsystem, vilket liknar effekterna av psykostimulantia och opiater och kan leda till beroendeproblematik Dessutom har studier kopplat högt sockerintag till allvarliga psykiska hälsoproblem som depression, ångest och demens, säger Peter Martin och menar att det är viktigt att informera om de potentiella riskerna med överdriven sockerkonsumtion.
EXTERN LÄNK:Här kan du köpa din biljett till Sockerfria dagen 12 oktober
FAKTA/VAD ÄR SOCKER
# Socker är ett samlingsnamn för flera olika sockerarter. Socker finns naturligt i till exempel frukt, bär och mjölk.
# Sackaros, det socker vi använder för sötning av livsmedel, består av glukos och fruktos. Sackaros ger enbart energi och saknar vitaminer, mineralämnen och kostfiber.
# Honung består till fyra femtedelar av socker och innehåller obetydliga mängder av vitaminer och mineralämnen. Farinsocker, sirap och råsocker är i stort sett jämförbart med vitt socker.
# Tillsatt socker är socker som inte finns naturligt i råvaran och som kan ha massa olika beteckningar som sackaros, glukos, fruktos, maltos, dextros, invertsocker.
# Mat med mycket tillsatt socker innehåller ofta lite näring och det är lätt att få i sig mer energi än vad man gör av med.
# Det finns inga positiva effekter på hälsan av att äta socker. Glukos däremot behövs för hjärnans funktion. Men eftersom kolhydrater i form av till exempel stärkelse som finns i potatis och bröd kan brytas ner till glukos i kroppen finns inget behov av att äta tillsatt socker.
Källa: Livsmedelsverket och Elitista.