Annons Innehåll från Dacia

Så väljer du den perfekta husdjursbilen

Sveriges hundvänligaste bil?
Ja, det är många som tycker det.
Här förklarar vi varför suven Dacia Duster passar familjen med husdjur.

 EXTERN LÄNK: Res säkert med familjens pälsklingar - upptäck SUV:en Dacia Duster


Under sommaren åker vi ofta mer bil med våra husdjur. De får följa på bil- och husvagnssemestrar, när vi kör till sommarstugan eller för att hälsa på släkt och vänner. Därför är det viktigt att välja en bil där djuren reser så säkert som möjligt. Och det är viktigt att veta hur man ska hantera husdjuren i bilen.

Så åker djuret säkert

Att ha en hund lös i bilen är inte tillåtet och kan ge böter. Hunden ska ha ett säkerhetsbälte för hundar eller sitta i en fastspänd bur, den kan också åka i bilens bagageutrymme. Katter och andra mindre husdjur ska åka i en bur eller motsvarande så att de är säkrade vid en inbromsning.

Det är också viktigt att inte köra för långa sträckor utan rast – och att det inte blir för varmt i bilen.

Anpassad för aktivt husdjursliv

Dacia Duster brukar kallas ”Sveriges billigaste suv”. Den är också känd för att passa husdjursfamiljen som gillar ett aktivt friluftsliv.
Dacia Duster har ett förstärkt underrede som gör den tåligare i skogen och markfrigången är hela 210 mm. Den tar sig smidigt fram på ojämnt underlag och är en utmärkt bil för dig som vill ta med båten eller hästen, maximal släpvikt är 1500 kilo.

I framsätet finns krockkuddar och krockgardiner, och förarplatsen är upphöjd för bättre sikt. Baksätet har ISOFIX-systemet för optimal säkerhet i barnstolen. Elektrisk servostyrning underlättar körningen, döda vinkeln-varnaren* ger tryggare filbyten och runtomkring-sikt-kameran* förenklar vid parkeringar eller i terräng.

*Tillgänglig som tillval på Prestige

Praktiskt hundgaller

Dacia Duster är dessutom rymlig och bekväm för både två- och fyrbenta. Den praktiska kupén rymmer fem passagerare och bagageutrymmet är upp till 471 dm3. Det räcker gott för två större hundar. Som tillbehör till Dacia Duster kan du köpa ett lastgaller som skiljer bagageutrymmet från kupén – på så sätt blir utrymmet längst bak en praktisk hundbur. Ett galler mot kupén är ett måste, enligt Jordbruksverkets regler, om du har flera hundar i skuffen.

Skyddar mot smuts och skrap

Hundar fäller hår, som bekant. Dessutom är de ofta smutsiga och blöta när de hoppar in i bilen. Ett viktigt tillbehör är därför bagagerumsmattan från Dacia Duster. Den är anpassad efter utrymmets konturer och skyddar golvet mot smuts, hundhår och skrap från tassar. Mattan är enkel att rengöra och även lätt att plocka ut och lägga på plats.


Om du föredrar att låta hunden åka i en bur eller med bälte i baksätet finns vattentäta och lättskötta gummimattor från Dacia Duster att lägga in för att skydda golvet bak.

EXTERN LÄNK: Designad för att passa husdjurslivet – spana in prisvärda och rymliga Dacia Duster

Hund i bil – här är reglerna

• Hunden ska vara säkrad vid inbromsning – antingen genom att sitta i en bur eller ha säkerhetsbälte anpassat för hundar. Hunden kan också åka i bagageutrymmet, då ska du ha uppsikt över hunden. Åker flera hundar i bagageutrymmet måste du ha ett galler mellan hundarna och kupén.

• Du får inte lämna hunden utan tillsyn i fordonet om det är möjligt att temperaturen i bilen går över +25°C eller under -5°C.

• Under bilresan ska hunden rastas och få vatten minst var sjätte timme. Den ska få foder med högst 24 timmars intervall.

Källa: Jordbruksverket.

Åksjuk hund? Här är tipsen

• Åksjuka hundar kan gny, dregla och kräkas. Bästa rådet är att succesivt börja vänja hunden vid bil i tidig ålder.

• Ge inte hunden mat precis före resan, men se till att den har vatten.

• Se till att luftcirkulationen är bra. Packa inte för mycket bagage runt hunden, då blir luften mer stillastående.

• En veterinär kan skriva ut receptbelagda läkemedel. Det finns också receptfria alternativ, som lugnande doftferomoner (fråga en veterinär eller på ett apotek).