Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
ANNONSInnehåll från Dacia

11 tips till dig med husdjur: Så håller du bilen fräsch

Har ditt husdjur en given plats i bilen?

Då vet du att det innebär både djurhår och extra mycket lukt. 

Så här håller du bilen fräsch och doftfri.

Många svenskar reser med bil under hela året, och tar med sina fyrbenta familjemedlemmar. Men en bil är ett begränsat utrymme där djurpäls, rester av foder och olika lukter snabbt kan skapa en unken känsla.

Här är 11 tips för dig som vill njuta av en fräsch kupé.

 

EXTERN LÄNK: Därför är Dacia Duster rätt bil för dig med husdjur 

 

1. Bur eller bälte

Det är varken tillåtet eller särskilt hygieniskt att låta djuret röra sig fritt i bilen, eller vila i någons famn. En bur i bagageutrymmet är säkrast för djuret, oavsett om du har hund, katt, kanin, marsvin eller något annat husdjur. Dessutom hålls då sätena fria från djurhår och smuts. Alternativet är en fastspänd bur i baksätet. Hundar kan också sitta med ett särskilt säkerhetsbälte för hundar.

 

2. Tvättbar filt i baksätet

Klä baksätet med en filt eller ett plastlakan. Då slipper ni päls och smuts på sätena, och skyddar klädseln om en hund med bälte skulle kräkas eller göra sina behov.

 

3. Skydda golven

Investera i mattor som är enkla att ta ut och rengöra – både för golvet i kupén och i bagageutrymmet.

 

4. Hellre vatten än foder

Vissa djur känner yrsel och kan kräkas av en bilresa. Har ni det problemet, undvik om möjligt att ge hunden mat innan ni åker, och mata den inte i bilen. Se till att den istället har fräscht vatten.

 

5. Städa bilen regelbundet

Även om bilen är rymlig är kupén ett litet utrymme – det räcker med lite spilld mjölk eller en glömd bit foder för att det ska börja lukta illa. Ta bort allt skräp, dammsug noga och torka av alla ytor.

 

6. Borsta, sug eller blås bort hår

Trött på djurhår i bilen? Hårstråna tenderar att suga sig fast och ”bli ett” med inredningen, särskilt luddigt syntetmaterial i mattor och sidopaneler. En gummiborste med strån av gummi brukar fungera bra (finns i djurbutiker). Ett annat sätt är att dammsuga med hårt munstycke. Ett tredje tips är tryckluft, som också är effektivt för att få rent i trånga utrymmen.

 

7. Så håller du djuren luktfria

Många djur – både små och stora – luktar. Och i ett trångt utrymme som en bil kan man upptäcka dofter som annars inte är så påtagliga. Den vanligaste orsaken är att djuret är smutsigt. Bada regelbundet och borsta pälsen ofta. Hundar har ibland dålig lukt ur munnen, det kan bero på fel foder, inflammation, dålig munhygien, tandsten eller att hunden ätit något som luktar illa. Borsta tänderna, gärna med lätt saltat vatten, eller prova en hundtandkräm. Ge hunden tuggben, saliv utsöndras av tuggandet vilket är bra för munhygienen. Tvätta hundens textilier och leksaker ofta.

 

8. Husmorstipset: Ättika eller ammoniak

Lämna ett glas med ättika eller ammoniak i bilen över natten. Det är så surt att alkaliska ämnen i luften kan neutraliseras.

 

9. Rengör textilier och mattor

Lukter får fäste i textilier. Därför bör tygklädseln i bilen grundrengöras då och då. Börja med att dammsuga, använd sedan en våtdammsugare. Den våtskrubbar klädsel och golvmattor med en lagom mjuk borste, och suger sedan upp vattnet. Har du inte tillgång till våtdammsugare kan du lämna in på rekonditionering.

 

10. Sanera med ozon

Luktar det hund vad ni än gör? En bilrekondare kan luktsanera bilen med ozon som är starkt oxiderande och effektivt mot lukter. Det finns också ozongeneratorer för privatbruk att köpa eller hyra.

 

11. Lämna inte djuren i bilen

Lämna aldrig ett djur i bilen. För det första kan det vara farligt, speciellt när det är för kallt eller för varmt ute. Dessutom: Ett ensamt djur kan snabbt stöka till och smutsa ner en bil. Har man riktig otur kanske ditt husdjur börjar tugga och riva på inredningen.

 

EXTERN LÄNK: Därför är Dacia Duster rätt bil för dig med husdjur

 

 

Därför är Dacia Duster den perfekta husdjursbilen

* Dacia Duster har ett förstärkt underrede som gör den tålig. Markfrigången är hela 210 mm – perfekt på ojämna underlag under utflykter i naturen. Duster finns också med fyrhjulsdrift.

* Modellen har en maximal släpvagnsvikt på 1500 kilo, vilken gör den lämplig för den som vill ta med hästen eller båten.

* Dacia Duster har ett bagageutrymme på upp till 471 dm3. Det räcker gott för två större hundar.

* Till Dacia Duster finns ett rejält lastgaller som tillval. Det skiljer bagageutrymmet från kupén och förvandlar på så sätt blir utrymmet längst bak en praktisk hundbur.

Bagagerumsmattan (tillbehör) är anpassad efter utrymmets konturer och skyddar mot smuts, pälshår och skrap från klor. Mattan kan enkelt tas ut bilen för rengöring.

* Om du föredrar att låta hunden åka i en bur eller med bälte i baksätet finns vattentäta och lättskötta gummimattor från Dacia Duster att lägga in.