Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Annons Innehåll från Colgate

Experten: Så minskar du risken för tandsten

Eva Flodström, tandhygienist.

Visste du att tandsten inte bara orsakar dålig andedräkt? Den kan även leda till tandlossning och hjärt- och kärlproblem. Genom att själv underhålla din munhälsa minskar du risken att drabbas av tandsten. 

– En god munhälsa har stor betydelse för livskvaliteten, självkänslan, det sociala, men även din allmänhälsa, säger Eva Flodström, tandhygienist. 

EXTERN LÄNK: Här kan du läsa mer om tandhälsa 


Tandsten är vanligt och drabbar många av oss, enligt en undersökning från Harris interactive online uppger 40 procent av de tillfrågade att har problem med tandsten. 

Tandsten bildas av mjuka bakteriebeläggningar som fastnar vid tänderna och så småningom hårdnar efter kontakt med saliven. Om tänderna inte rengörs ordentligt varje dag bildas det lättare tandsten.

– Tandsten är en grogrund för bakterier som kan leda till dålig andedräkt, inflammerat tandkött och i värsta fall tandlossning, säger Eva Flodström, tandhygienist på Sturegallerian Tandhälsa. 


Du kan både se och känna om du har tandsten

Om du har tandsten kan du ofta både se och känna det med tungspetsen. Det kan även ge symtom som dålig andedräkt och blödande tandkött. Tandsten kan vara gul, grå, brun eller svart och brukar lägga sig ovanför tandköttskanten på insidan av framtänderna i underkäken och på utsidan av de stora kindtänderna i överkäken. Tandsten kan även lägga sig under tandköttet vilket kan leda till tandlossning 

– Om du tar hand om din mun från en tidig ålder kan du förebygga och förhindra tandsjukdomar i munnen. Du kommer att spara både tid och pengar genom att göra rent i munnen varje dag, säger Eva Flodström och betonar att det aldrig är försent att börja ta hand om sin munhälsa. 

Om du har tandsten kan du ofta både se och känna det med tungspetsen.

Så behandlar du din tandsten

Det klassiska sättet att ta bort tandsten är att gå till en tandhygienist, men du kan även ta hand om din munhygien hemma. Det finns en ny tandkräm på marknaden som är speciellt framtagen för att bekämpa tandsten. Colgate Tandstens Kontroll innehåller polyfosfat som förhindrar tillväxt av tandsten, men även fluor som bekämpar karies samt high cleaning silica som tar bort fläckar på tandens yta. 

– Jag rekommenderar mina patienter att använda el-tandborste och att borsta tänderna minst två minuter både morgon och kväll. Glöm inte att använda tandtråd eller andra hjälpmedel som till exempel mellanrumsborstar eller tandstickor. Om du gör det så har kroppen en chans att bekämpa tandsten och karies, säger Eva Flodström.

Hon vill samtidigt lyfta fram vikten av att söka vård om du har mycket tandsten, om tandköttet blöder – eller är svullet. 

– Tveka inte att söka vård. Vi kan även hjälpa dig med tips och råd hur du ska sköta din munhälsa hemma, säger Eva Flodström. 


EXTERN LÄNK: Läs mer om Colgates produkter  


Fakta: Tecken på att du kan ha tandsten 

• Tandsten är gul, grå, brun eller svart och du kan i vissa fall känna den med tungspetsen runt tanden

• Blödande tandkött

• Dålig andedräkt 


Fakta: Om Colgate Tandstens Kontroll

• Bekämpar tandsten och karies 

• Ger vitare tänder

• Ger en fräsch andedräkt

• Återvinningsbar tub