Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Annons Innehåll från Brocc

5 saker att tänka på när du ska låna pengar

Räntesats, löptid, låneskydd…

Funderar du på att låna pengar? Här är 5 saker som är bra att tänka på – innan du tecknar ditt lån.

EXTERN LÄNK: Ansök om ett lån anpassat efter dina behov, inte bankens! 


1. Tänk efter – behöver du verkligen låna?

Livet är fyllt av frestelser och visst är det lätt att ibland handla på impuls. Men – stopp ett tag! Behöver du verkligen det här lånet? Med ett lån uppstår alltid en kostnad som på ett eller annat sätt ska betalas under en längre tid. Samtidigt finns det förstås tillfällen då det är ett bra val att låna pengar. Om du exempelvis behöver göra en renovering eller byta bil – och du har gjort en genomtänkt kalkyl som visar att du har råd med både räntor och amorteringar över tid. Eller om väntar på ett kapitaltillskott inom kort, och ser att du därför kan låna till den där resan som just nu är rea.


2. Välj en schysst långivare!

När du väl bestämt dig för att teckna ett lån gäller det att hitta rätt långivare. Marknaden är fylld av aktörer som gladeligen lånar ut pengar – allt från välkända banker som erbjuder bolån till mindre kreditbolag som erbjuder mikrolån. Vilken långivare du ska välja styrs utifrån dina egna förutsättningar: Till vad ska du låna? Hur mycket behöver du låna? Hur lång löptid på lånet vill du ha? Och hur ser din egen kreditvärdighet ut?

Jämför långivarna med varandra, vad tycker deras tidigare kunder och vilket kundnöjdhetsbetyg har de, exempelvis via Trustpilot? Läs gärna även kundrecensioner för att få en lite bättre uppfattning.

Därefter ska du hitta det lån som blir bäst och billigast för dig vad gäller ränta och villkor. Jämför långivarnas räntor och titta på vilka löptider som erbjuds.

Kontrollera även vilka krav långivaren ställer på dig som låntagare. De flesta seriösa aktörer vill att du ska ha fyllt 20 år, att du har en fast inkomst och att du inte har någon betalningsanmärkning. 

Var även uppmärksam på detaljerna i lånevillkoren. Finns det exempelvis några uppläggningsavgifter? Och hur ser förseningsavgifterna ut? Vissa långivare kan se schyssta ut vid en första anblick, men kan bjuda på oväntade överraskningar när lånet är tecknat. 

Kontrollera också: Premieras du som skötsam och trogen låntagare? Eller är det bara nya kunder som får ta del av kampanjer och erbjudanden?


3. Får du låna till vad du vill?

Olika aktörer har olika regler som styr vad de lånade pengarna får användas till. Grundprincipen är att ju bättre säkerhet du kan lämna och ju högre kreditvärdighet du har, desto förmånligare villkor och större flexibilitet erbjuds. 

Enkelt översatt: Har du hög månadsinkomst, inga tidigare betalningsanmärkningar och behöver bara låna 70 procent av en bostads värde kommer du att erbjudas förmånliga betalningsvillkor.

Har du däremot en låg eller osäker månadsinkomst och vill låna till något som snabbt förlorar sitt värde kommer villkoren att bli därefter, om lånet ens beviljas.

Oavsett vad du vill låna till: Se till att inte ha räntor och amorteringar kvar när produkten inte längre är värd något. Och undvik alltid att låna pengar till en viss livsstil, eller att ta onödiga risker där alla pengarna kan gå förlorade.


4. Finns möjlighet till trygghetsförsäkring?

Kolla om din tilltänkta långivare erbjuder ett trygghetsförsäkring. Det ger dig en ökad ekonomisk trygghet ifall du råkar ut för en olycka, förlorar jobbet eller om du skulle bli allvarligt sjuk. 

Trygghetsförsäkringen ersätter din fortsatta månadskostnad för ränta och amorteringar. I gengäld betalar du en månatlig försäkringspremie som styrs av storleken på lånebeloppet.


5. Kommer du att kunna pausa eller ändra månadskostnaden?

Kolla även om din långivare erbjuder en möjlighet att tillfälligt kunna pausa betalningen eller att ändra återbetalningstiden. Det ger en extra trygghet på samma sätt som en trygghetsförsäkring och erbjuds av långivare med schyssta villkor.


EXTERN LÄNK: Ansök om ett lån anpassat efter dina behov, inte bankens! 


Fakta BROCC

Hos Brocc har du som kund full kontroll och kan själv påverka ditt pris och dina villkor. 

Brocc är registrerat som betalningsinstitut med tillstånd från Finansinspektionen och erbjuder en enkel, trygg och smart lösning som skapar bättre och mer rättvisa villkor.  

Brocc är svenskägt och lanserades 2016.