Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
ANNONSInnehåll från Betfair

Tio tips: Så lyckas du med din sportsbetting

Många känner sig kallade, men långtifrån alla lyckas.
Fast en hel del går att lära sig.
Här kommer tio tips om hur man lyckas med sin sportsbetting.

Prova Spelbörsen här

1. Var påläst

Genom att själv läsa på och lyssna på andra är mycket vunnet. Hur är skadeläget och formen hos spelobjekten? Hur ser spelschemat ut? Statistik och torr fakta ska aldrig underskattas och bör ligga grund för eventuellt spelande.

2. Lär dig begreppet spelvärde

Utgå från 100 procent och gör din procentuella värdering av de olika utfallen. Exempel: Frölunda spelar hemma mot Färjestad och du har kommit fram till 60-20-20 på 1X2-marknaden. Frölunda kan backas till oddset 2.10. Genom att ta 100/2.10 fås 48 procent, medan du alltså själv gjort bedömningen 60 procent. Då finns en positiv differens på tolv procentenheter = ett bra spelvärde på Frölunda. Hade du bedömt Frölundas chans till exempelvis 45%, så hade det krävts minst 2.22 (100/45) i odds. Med andra ord: Inget spelvärde i 2.10.

3. Självkritik och timing

Det är viktigt att alltid vara självkritisk och ödmjuk. Om du t.ex. har "FÖR" bra spelvärde = kolla en gång till: Vad kan jag ha missat som marknaden tar större eller mindre hänsyn till? Förlorar jag på grund av varians (d.v.s det lär vända) eller för att jag saknar fördel gentemot marknaden? Lägger jag spelen för tidigt eller för sent? Timing är en primär faktor i betting!

4. Håll känslorna i styr

Många professionella daytraders på börsen har vittnat om hur de måste stänga ute alla sina känslor under sina arbetsdagar. Spela alltid med hjärnan, aldrig med hjärtat. Undvik även impulsiva överdrifter, som att ryckas med alltför mycket av en matchbild, en nyhet eller en formrad.

5. Insatsstrategi

En tumregel som funkar på Wall Street likväl som på Betfair Spelbörsen är att aldrig spela mer än fem procent av de pengar som finns på kontot (din bankrulle). Anpassa risknivån efter den avkastning du förväntar dig på respektive sport/liga. Tre procent kan vara motiverat på en liga medan du bör nöja dig med en procent där du inte har samma "edge" (fördel) gentemot marknaden.

6. För statistik

Alla seriösa börsmäklare och sportsbettare skriver upp alla sina trader och spel, inte minst för att lära av sina misstag. Lär dig vad som fungerar bra och mindre bra. Låt dock inte kortsiktig statistik styra dig; det krävs ett stort underlag för att dra skarpa slutsatser.

7. Spelvärdet styr - utgå från singlar

Ett värde är alltid ett värde. Är du övertygad om att en favorit till 1.50 är spelvärd; bry dig inte om att det inte ger stor avkastning på kort sikt. Det handlar om att gnugga – och ha tålamod och disciplin. Undvik kombinationsspel om avsikten är att "få upp oddset". Visst kan det vara kittlande, men det är en strategi som ger stora svängningar i kassan. Nöjesspel är en sak, och det bör göras med lägre insatser, men i framgångsrik betting är det i de allra flesta fallen singelspel som lägger grunden.

8. Specialisera dig

Det är helt omöjligt att ha koll på all världens fotboll, tennis, hockey, handboll och alla andra sporter. Välj därför den sport och liga/ligor som du redan har mest kunskap om och där du tror du kan skapa dig fördelar. Du kanske t.o.m. kan hitta spelformer som passar dig bäst, t.ex. över/under antal mål, livespel etc. Det är bättre att kunna mycket om lite, än tvärtom.

9. Lär dig ta förluster - och LÄR DIG något av det

Det finns ingen i hela världen som alltid vinner. Tvärtom, alla förlorar ofta. Så länge du håller dig till din strategi är förluster en naturlig del, även för en framgångsrik spelare. Undvik att agera i affekt i motiga perioder, likväl som det är lika viktigt att undvika övermod när du är inne i en osannolik vinstsvit. Om förlusterna blir oväntat många och stora - analysera, gör om, gör rätt.

10. Ha tålamod

Har vi redan påpekat det? Utan tålamod och uthållighet kommer man ingenstans alls som börsmäklare eller sportsbettare.
Prova Spelbörsen här


Åldersgräns 18 år. Om du känner att du ligger i riskzonen för att spela för mycket så finns hjälp att få via Stödlinjen 020-81 91 00 och Spelalagom.se