Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
ANNONS Innehåll från Avanza

Så tjänar du pengar på aktier – i 5 steg

Aktiehandel är ett alternativ till att ha pengarna på ett sparkonto.

Med dagens låga räntor ger aktier oftast större avkastning men har också högre risk. Så hur gör man då för att tjäna pengar på aktier?

Kom igång med ditt sparande direkt, läs mer här.

1. Spara och investera kontinuerligt

Priset på aktier kan variera och genom att köpa aktier varje månad köper man både när det är billigt och dyrt, och allt däremellan. På så sätt får man ett jämnare genomsnittspris jämfört med om man själv ska gå in och försöka pricka toppar och dalar, vilket väldigt få lyckas med.

2. Låt pengarna jobba över lång tid

Experterna brukar prata om att aktier är ett alternativ för det långsiktiga sparandet, och med det menar de längre än 5 år. Eftersom börsen kan svänga kraftigt ger en längre sparhorisont större utrymme för svängningar och över tid får man en bra balans mellan avkastning och risk. Tittar man historiskt så har aktier alltid gett en positiv avkastning på lång sikt.

3. Sprid risken

Ju högre risk desto högre möjlig avkastning brukar det heta, men för att lyckas med sin placering och inte riskera att förlora allt är det viktigt att sprida risken i sitt aktiesparande. Statistiken pekar på att man får bäst avkastning, och sprider risken betydligt, om man har fler aktier i fler än 12 bolag. Ett annat sätt är att sprida risken över flera olika branscher i flera olika länder. På så sätt är man inte lika beroende av en enskild akties utveckling.

4. Sälj aktier med vinst

Om dina aktier stiger i värde kan du sälja dem till ett högre pris än vad du köpte dem för. En ökning i aktiekursen sker till exempel när omgivningen eller marknaden tror på en positiv utveckling för företaget.

5. Ta del av utdelningar

Om det företag man har aktier i går med vinst kan man få utdelning, vilket kan förklaras som att företaget ger tillbaka en del av vinsten till aktieägarna – alltså dig. Hur stor del av vinsten beror på hur många aktier man har som berättigar till utdelning och hur stor del av vinsten som ska delas ut till aktieägarna. Utdelningarna kan man antingen välja att behålla i likvida medel eller återinvestera i nya aktier.

 

Lär dig mer om aktier i Avanza Akademin

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!