Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
ANNONSInnehåll från Avanza

Guide: Det här ska du tänka på när du köper aktier

Philip Scholtzé, expert på Avanza, guidar till ett framgångsrikt aktiesparande.

Det finns många olika strategier för hur man väljer ut aktier till sitt sparande. Men vilken strategi ska man välja, och hur vet man vilket konto som är bäst?

Kom igång med ditt sparande direkt

 

Många handlar med aktier och för det långsiktiga sparandet är det ett alternativ till att exempelvis ha pengarna på ett sparkonto. Med aktier kan man få större avkastning på pengarna, men det är också förenat med en högre risk eftersom börsen svänger upp och ner och på kort sikt finns det risk för att förlora pengarna. Med en långsiktig sparhorisont har däremot börsen historiskt gett högre avkastning än ett sparkonto.

 

Tips 1: Sprid risken

För att lyckas med sina aktieköp finns det några saker som kan vara bra att tänka på. Det första är att sprida risken. Aktiespararna har som rekommendation att köpa aktier i 10 till 15 olika bolag i 5 till 6 olika branscher. På så sätt får man en bra riskspridning.

Det andra är att köpa aktier regelbundet. Genom att till exempel köpa aktier varje månad får man också en bättre riskspridning eftersom man kommer att köpa både när börsen går upp och ner. Att själv försöka förutspå och pricka in börsens svängningar är svårare.

Tips 2: Välj investeringsstrategi

Det finns flera olika strategier för hur man väljer ut aktier till sitt sparande. En av de vanligaste och enklaste metoderna är att välja företag man förstår och tror på.

– Du kanske känner till din egen bransch till exempel och har en förståelse för den och kan förstå potentialen i en aktie bättre än vad gemene man gör. Eller så är du väldigt modeintresserad och kan värdera de olika bolagen mot varandra, säger Philip Scholtzé.

Andra strategier är utdelningsstrategin, tillväxtstrategin och värdestrategin. På Avanza Akademin kan du läsa mer om vad de går ut på.

Tips 3: Välj vilket konto du ska handla i

Det går inte att ha aktier i ett sparkonto utan man behöver ett speciellt konto för sin aktiehandel. Det mest populära alternativet är ett investeringssparkonto (ISK) och ett sådant, eller en kapitalförsäkring, är det mest gynnsamma ur skattesynpunkt om man tror att avkastningen kommer att bli högre än statslåneräntan från 30 november året innan plus 1 procentenhet. För 2018 blir den siffran 1,49 procent. Eftersom ISK och kapitalförsäkring är schablonbeskattade blir det med högre avkastning mer fördelaktigt än en aktiedepå där man betalar 30 procent kapitalvinstskatt på eventuella vinster.

– Med ett ISK eller kapitalförsäkring slipper du också att deklarera. Om du vet att du har en vinstskatt, som du har på ett depåkonto, kanske du också drar dig för att sälja aktien trots att den är i ett bolag du inte tror på lika mycket längre, säger Philip Scholtzé.

Valet mellan ISK och kapitalförsäkring avgörs av om man vill kunna rösta på företagets bolagsstämma och hur arvsreglerna ser ut. Med ett ISK äger man själv värdepapperna och får gå på bolagsstämmor, men om man avlider tillfaller kapitalet dödsboet. Med en kapitalförsäkring har man ingen rösträtt vid en bolagsstämma men kan sätta en förmånstagare som ärver kapitalet om man skulle avlida.

– Om pengarna har ett speciellt syfte, exempelvis att du vill att en specifik person ska ärva eller om du kanske vill skänka pengarna till välgörenhet, då är kapitalförsäkringen bra, säger Philip Scholtzé.

Med en aktiedepå står man som ägare för aktierna och har rösträtt på bolagstämman, och om man går bort tillfaller kapitalet dödsbot. Som nämnts skattar man 30 procent på beloppet varje gång man säljer med vinst eller får en utdelning. Med ett aktiekonto eller aktiedepå behöver man också deklarera alla enskilda värdepappersaffärer i en bilaga i deklarationen som heter K4.

– Med ett aktiekonto betalar du bara när du faktiskt har gjort en vinst, men du kommer att få betala mer i skatt än om du har schablonbeskattning i ett ISK eller kapitalförsäkring, om du har en avkastning över brytpunkten.

För den som vill lära sig mer om aktier och få inspiration till sina aktieinköp finns bland annat mängder av temalistor och information på Avanzas hemsida under Spara och Investera.

 

Lär dig mer om aktier i Avanza Akademin