Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Annons Innehåll från Arctic blue

Så kan inspiration från naturen skapa lönsamma dryckestrender

Naturliga ingredienser och innovativa idéer blir allt viktigare när fler småskaliga destillerier nu dyker upp. 

En tillverkare som öppnat för investerare att följa med på resan är finländska Arctic Blue Beverages.

– Dagens konsumenter är villiga att betala mer för kvalitet, säger master distiller Asko Ryynänen. 

EXTERN LÄNK: Arctic Blue Beverages på Nasdaq First North Growth Market Stockholm – läs mer om att investera i den snabbväxande dryckesproducenten 


Unika ingredienser hämtade från naturens skogar och marker har blivit ett sätt att sticka ut när allt fler craftdestillerier ser dagens ljus. Konsumenten har blivit alltmer medveten och kräsen, kanske inspirerad av och med kunskap från den trend med mängder av poppande mikrobryggerier som erövrade dryckesvärlden under förra årtiondet. 

Det har gjort att dryckesindustrin numera måste stå på tårna för att kunna följa med och försöka förstå konsumenternas önskemål. 

– Vi märker att allt fler kunder är intresserade och nyfikna på bland annat våra veganska och glutenfria produkter. Det är något som vi tog till oss när vi skapade produkter som Arctic Blue Laku och Arctic Blue Oat. Den senare är världens första veganska ginbaserade havrelikör, säger Asko Ryynänen från Arctic Blue Beverages destilleri i Ilomants i norra Karelen. 

Havrebaserad trend

Att veganism och intolerans mot laktos ökat i samhället är ett faktum, och i kölvattnet har också antalet havrebaserade drycker ökat markant. Samtidigt har vi konsumenter blivit än mer medvetna om vikten av ursprung och naturliga traditioner. 

Finland är världens näst största exportör av just havrebaserade drycker, och Arctic Blue Beverages har skapat produkter av bland annat baljhavre. Med sitt signum ”nordisk natur på flaska” utgår den finska dryckesproducenten just från sitt ursprung; det karelska landskapet i norr, färgat av sina stora skogar och många sjöar. 

Arctic Blue Laku är en helt nylanserad produkt med en speciell sammansättning av naturliga ingredienser, eftersom den är skapad på en bas av gin, och inte som brukligt på klar sprit utan smak. Arctic Blue Laku är gjord i samarbete med den kända producenten av premiumlakrits, Kouvolan Lakritsi, som 2022 utnämndes till världens bästa lakritsproducent. 

Innovationer för investerare

Intresset för innovation uppskattas även av investerare, och Arctic Blue Beverages har sett hur försäljningen av smaksatt gin historiskt ökar under sommarmånaderna. Därför har den finska producenten skapat Arctic Blue Gin Rose, vars färg kommer från naturliga ingredienser. Något som sticker ut på dryckesmarknaden. I Arctic Blue Gin Rose kommer smaken från kanelrosenblad och produktens färg från naturliga, kallpressade blåbär plockade i Karelen. 

Som komplement och tillbehör i produktportföljen har Arctic Blue Beverages också lanserat en tonic, tillverkad av rent grundvatten i finska Villmanstrand. Den kalorifattiga, alkoholfria drycken är snål på socker, bara hälften mot läskedrycker, men rik på smaker från den friska blåbärsskogen. 

– Vi är måna om att ligga i framkant när det gäller innovation med våra produkter. I stället för att skapa sådant som har gjorts tidigare, letar vi alltid efter nya tillvägagångssätt att återuppfinna olika drycker, säger Asko Ryynänen.

Medaljregn och nya marknader

Flera av Arctic Blue Beverages produkter har kammat hem guldmedaljer vid några av de mest prestigefulla internationella tävlingarna. Det har skapat uppmärksamhet, vilket i sin tur lockar nya investerare att få upp ögonen för varumärkets potential.

Förra våren introducerades Arctic Blue Beverages på Nasdaq First North Growth Market Stockholm. Idag finns man i över 20 länder, och i onlinebutiker från Europa till Japan, Kanada och Australien.  


EXTERN LÄNK: Arctic Blue Beverages på Nasdaq First North Growth Market Stockholm – läs mer om att investera i den snabbväxande dryckesproducenten 


FAKTA: Arctic Blue Beverages 

Nordisk ginproducent som grundades 2017 och gav ut sin första produkt 2018. Sedan dess har man uppmärksammats av prestigefulla internationella dryckestävlingar och erhållit första plats i ett flertal kategorier. Utöver att vara bevis för smak, kvalitet och design, skapar de internationella priserna mycket uppmärksamhet för bolaget. Arctic Blue Beverages satsar stort på innovation och i produktportföljen finns bland annat världens första ginbaserade havrelikör Arctic Blue Oat. Bolaget satsar nu på en ökad internationell expansion, med produkter på över 20 marknader.