Annons Innehåll från Ancestry

Så tar du reda på ditt eget ursprung

Allt fler människor blir sugna att ta reda på sin genetiska bakgrund. Vill du också veta mer om din historia och din släkt?

Med dagens teknik går det att ta reda på massor av saker och få en mängd spännande information.

EXTERN LÄNK: Testa Ancestry gratis I 14 dagar* 


Det har blivit alltmer populärt att släktforska och kartlägga sitt ursprung, inte minst ökade intresset under pandemin.

Den teknik som har gjort mest för att revolutionera släktforskningen det senaste decenniet är möjligheten för människor att skicka in sitt DNA för att få reda på varifrån i världen deras gener härstammar. Ancestry har i dag 22 miljoner DNA-testtagare i sitt register, vilket gör den till den största genealogiska DNA-databasen i hela värden.

– Databasens storlek ökar sannolikheten att hitta användbara DNA-matchningar, vilket gör att du på ett enkelt sätt kan lära dig mer om din familj och deras ursprung, säger Laura House, som är genetisk genealog på Ancestry ProGenealogists.

Matchas mot massa DNA

Så här går det till:

Genetisk släktforskning innebär att arbeta med DNA-data i samband med traditionell historisk forskning. Den som gör ett AncestryDNA-test matchas sedan med alla andra testtagare i databasen som man delar DNA med. Dessa är således ens genetiska släktingar och de är kraftpaketet för genetisk genealogisk forskning. 

– Ditt DNA jämförs med referenspopulationer runt om i världen och en algoritm avgör vilka populationer du liknar mest. Denna information får man sedan i form av procentsatser, till exempel kan uppskattningen säga att du är 60 procent svensk, 30 procent norsk och 10 procent dansk, säger Laura House.  

Svar inom åtta veckor

Resultaten blir sedan en mycket bra start för en mer effektiv släktforskning. Med hjälp av Ancestrys olika databaser går man sedan tillbaka i tiden för att studera födelseattester, personbevis, folkräkning och vigselbevis – för att på så sätt bygga upp ett eget släktträd. 

Genom att ha sitt släktträd synligt för andra och ha länkat det till sitt DNA-test kan du använda verktyget ThruLines®. Ancestry använder släktträdet som är kopplat till ditt test för att hitta personer som finns i ditt träd och även finns i dina matchningars länkade träd. På så sätt kan ThruLines® visa dig hur du kan vara släkt dina DNA-matchningar och även hitta gemensamma förfäder.

AncesteryDNA-test är ett enkelt test som görs via ett salivprov, och svaren kommer inom sex till åtta veckor. Sedan vet man mycket mer om sitt ursprung och har en perfekt utgångspunkt för att ta reda på ännu mycket mer. 


EXTERN LÄNK: Upptäck din härkomst med hjälp av ett DNA-test


*Endast ett provabonnemang per person. Allmänna villkor gäller.