Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Annons Innehåll från Cetaphil

Vanligaste orsakerna till torr hud och eksem

Sju av tio svenskar upplever att de lider av torr hud.

På vintern blir problemen oftast värre, särskilt för de som har eksembenägen hud.

Här listar vi de vanligaste orsakerna – och vad man kan göra åt det.

Läs mer om torr hud

Det finns flera orsaker till torr hud och eksem. Huden är vårt yttersta lager och är utsatt för både yttre faktorer men påverkas också inifrån. Under höst och vinter när det är kallt och luften både inne och ute är torrare kan det yttre hudlagret bli torrt, ömtåligt och sprucket.

Vatten, tvål, rengöringsmedel och andra kemikalier kan också orsaka uttorkad och irriterad hud. Slutligen har ärftlighet en stor betydelse för utveckling av torr hud och eksem. Vissa människor föds helt enkelt med hud som är känsligare för uttorkning än andra.

Forskning visar varför vi lättare får eksem

Forskning från bland annat Karolinska Institutet har visat att barn och vuxna med eksembenägen hud kan sakna fungerande filaggrinproteiner. Filaggrin är ett protein i hudcellerna som bidrar till att hålla ihop överhudens hudbarriär. Saknar man filaggrin påverkas och störs det skyddande yttre lagret av huden, så att tvål, doftämnen, färgämnen eller till och med vanligt vatten kan orsaka klåda, rodnad och mycket torr hud. Det personerna drabbas alltså lättare av torr hud och eksem.

Torr och eksembenägen hud går inte att bota, men det går att lindra symtomen – irritation, rödhet, klåda och fnasighet. Genom att återfukta huden regelbundet med en lotion eller kräm och att använda en återfuktande och mild duschkräm i stället för tvål har man tagit ett bra steg på vägen mot en mer välmående hud.

Produkter som minskar risken för torr och irriterad hud

I dag finns det produkter som är anpassade för den egna huden och särskilt framtagna för att underhålla, skydda och stärka hudens skyddsbarriär. På så sätt minskar risken för torr och irriterad hud.

En sådan hudvårdsserie är Cetaphil Restoraderm. Den är framtagen för att återfukta och lugna mycket torr, kliande och känslig hud. Kombinationen av patenterad ceramid- och filaggrinteknologi är kliniskt bevisad att stärka hudens skyddsbarriär och behålla hudens naturliga fukt. Cetaphil Restoraderm innehåller bland annat sheasmör, solrosolja, hyaluronsyra och vitamin E och är hypoallergen och passar både för vuxna och barn från sex månader.

– Enkelt uttryckt – Cetaphil låser in fukt i huden och minskar avdunstning. Mjuk och enkel att smörja in utan att göra huden fet, säger Samuel Silkestrand, brand manager på Cetaphil och legitimerad apotekare.


Läs mer om Cetaphil

Tycker du att den här artikeln innehåller nyttig information?