Annons Innehåll från Cetaphil

Så slipper du torr och kliande hud

Torr och kliande hud är vanligt – särskilt på vintern.

Med omsorg om huden och rätt produkter går det att bli av med irritationen.

Och det behöver inte kosta en förmögenhet i dyra krämer.

Läs mer om vad som ligger bakom torr hud


Med en yta på nästan två kvadratmeter är huden kroppens största organ. Förutom att huden är kroppens yttersta lager skyddar den mot bland annat bakterier och virus och förhindrar att vi förlorar för mycket vätska. Det är också huden som med hjälp av solen bildar D-vitamin. Med så viktiga funktioner är det så klart viktigt att ta hand om sin hud.

Den skyddande fetthinnan kan tunnas ut

Vinterhuden kräver extra omsorg, och det är lätt att få torr och kliande hud när luften blir torrare både inne och ute. En torr hud har inte tillräckligt av de fuktighetsbevarande ämnen som brukar finnas i huden naturligt. Den skyddande fetthinnan kan också ha tunnats ut så att fukt lättare dunstar bort. Det yttre hudlagret blir då torrt, ömtåligt och sprucket. Det syns kanske inte alltid, men det känns.

Forskning från bland annat Karolinska Institutet har visat att barn och vuxna med eksembenägen hud kan sakna fungerande filaggrinproteiner. Filaggrin är ett protein i hudcellerna som bidrar till att hålla ihop överhudens hudbarriär. Saknar man filaggrin påverkas och störs det skyddande yttre lagret av huden, så att tvål, doftämnen, färgämnen eller till och med vanligt vatten kan orsaka klåda, rodnad och mycket torr hud.

Finns sätt att hjälpa torr och eksembenägen hud

Torr och eksembenägen hud går inte att bota, men som tur är finns det sätt att hjälpa huden att hålla sig fuktig och fri från klåda. Genom att återfukta huden regelbundet med en lotion eller kräm och att använda en återfuktande och mild duschkräm i stället för tvål kommer man långt.

Det finns i dag produkter som är speciellt utvecklade för att både reparera och hjälpa huden att komma i balans, och som sedan skyddar huden från att bli torr igen. Cetaphil är en hudvårdsserie med just det ändamålet, som inte bara rekommenderas av kända och okända användare utan även av barn- och hudläkare. Produkterna är också utvecklade tillsammans med hudläkare.

– De är milda och kan användas även på känslig hud. De återfuktande produkterna är effektiva och enkla att använda utan att kladda, säger Christoph Martschin, hudläkare.


Läs mer om Cetaphils produkter


Lista: Så slipper du torr och kliande hud

  • Använd en mild tvättkräm eller rengöringslotion i stället för tvål, både till ansikte och kropp.
  • Smörj in dig ofta, det är en myt att du blir torrare ju mer du smörjer.
  • Om det kliar, försök att motstå suget att klia utan smörj i stället in dig flera gånger per dag. Cetaphil Restoraderm innehåller en kombination av patenterad ceramid- och filaggrinteknologi som är kliniskt bevisad att stärka hudens skyddsbarriär och behålla hudens naturliga fukt och finns som både duschkräm och hudlotion.

Källa: Apotek Hjärtat och Cetaphil

Tycker du att den här artikeln innehåller nyttig information?