Annons Innehåll från Cetaphil

5 sätt att stärka hudens naturliga skyddsbarriär

Huden skyddar mot bakterier och virus och bildar viktigt D-vitamin.

Men hur ska vi skydda huden mot torr vinterhud och yttre påverkan?

Här är 5 enkla sätt.

Läs mer om hur du kan skydda din vinterhud


Med tanke på vilken viktig uppgift huden har, är det nästan lite märkligt att den är så tunn – 14 millimeter på ryggen där den är som tjockast och bara 0,5 millimeter på ögonlocken där den är som allra tunnast. Därför är det extra viktigt att vi ger vår hud rätt förutsättningar för att kunna skydda oss mot omvärlden.

Huden skyddar mot kemikalier

När huden fungerar som den ska är det yttersta skiktet nästan helt vattentätt och hindrar kemikalier och mikroorganismer från att ta sig in i kroppen och vatten från att ta sig ut. Men en hud som inte mår bra blir torr och får sprickor, vilket gör att skyddsbarriären försämras.

Huden kan då inte bevara fukt lika bra och en inflammationsprocess kan ta fart i huden. Men det finns sätt att hjälpa huden att bli mjuk och välmående.

Så hjälper du din hud att bli mjuk

1. Rätt hudvårdsrutin. En mild rengöring anpassad för din hudtyp är ett måste för att huden ska må bra. Vanlig tvål eller för starka rengöringsprodukter kan göra mer skada än nytta genom att skapa obalans i huden och göra den antingen för torr eller för fet.

2. Återfukta huden regelbundet efter rengöring. Cetaphil har produkter som är speciellt framtagna för att skydda och stärka huden och finns både för ansiktet och resten av kroppen.

3. Undvik rökning. Rökning orsakar syrebrist i huden och resulterar i för tidigt åldrande hud. Dessutom blir huden torr och fläckig.

4. Undvik stress. Vid stress frigörs ämnet kortisol som påverkar huden negativt. Stress kan utlösa vissa hudsjukdomar och skapa inflammationer i huden som gör den röd och fnasig.

5. Var försiktig i solen. Solljus i mindre mängder behöver vi för att få D-vitamin, men man bör inte vistas i solen längre stunder eller mitt på dagen och alltid se till att ha solskydd.

Läs mer om hur Cetaphils produkter kan hjälpa din hud


Tycker du att den här artikeln innehåller nyttig information?