Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Vinterbloggen

”Uppdrag granskning”

VAL DI FIEMME. Snälla.
Läs det här innan ni tittar på ”Uppdrag granskning” i kväll. Och ha det i bakhuvudet.

Några viktiga punkter, i all sin enkelhet:

# Blodprov är inte det samma som ett dopingprov.

# Alla har olika blodvärden. Därför finns det i dag inte längre gränser för hemoglobinvärdet i blodet. I stället har man blodpass, för att kartlägga variationer i blodvärdet, eftersom sådana variationer kan tyda på doping.

# Misstankarna mot Björn Dählie grundas på ett uttalande från professorn Bengt Saltin. I programmet förklarar man att Bengt Saltin har fått berättat för sig att samtliga medaljörer under VM i Thunder Bay hade ett blodväde på över 17,5. SVT presenterar aldrig några bevis för detta. Däremot har Peter Hemmingsson, antidopingchef 1995, dokument som styrker att blodtester bara gjordes i fyra av loppen i VM. Därmed lär det inte finnas blodvärden på samtliga medaljörer i Thunder Bay.

# Maskinerna som används för var så kallade blodscanners. Enligt Rasmus Damsgaard trodde SVT först att resultaten kom från labratoriemaskiner, men så var inte fallet. Blodscanners har relativt stor felmarginal. Damsgaard berättar om det HÄR. I programmet säger SVT att resultaten från Lathis 1997 trots allt kommer från labratoriemaskiner. Damsgaard har dock uppgifter som tyder på det motsatta.

# Det är väldigt många personer i en och samma stad (Köpenhamn) som uttalar sig i programmet.

# Det är ganska lätt att hitta personer som vill anklaga idrottare för doping. Bevis för detta? Ta ett varv i kommentarsfältet på den här bloggen.

# Det förekom säkert en jäkla massa doping under 90-talet och de skyhöga resultaten som ”Uppdrag granskning” presenterar är väldigt intressanta.

Ludvig Holmberg
SPORT-Expressen
@LudvigHolmberg