Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Växjö Lakers-bloggen

Matchvinnaren om tunga tiden: ”Jävligt surt”

Tillbaka som matchvinnare och upp i skytteligaledning.
Nu berättar Richard Gynge om den tunga skadetiden – och besvikelsen att behöva tacka nej till Tre Kronor på hemmaplan.
– Jag skulle få spela för Tre Kronor på Hovet inför familj och vänner. Det var jävligt surt, säger Richard Gynge.

Richard Gynge var tillbaka efter sin skada och blev matchvinnare direkt mot Rögle. Foto: Bildbyrån
Richard Gynge var tillbaka efter sin skada och blev matchvinnare direkt mot Rögle. Foto: Bildbyrån

Richard Gynge visade direkt i sin återkomst mot Rögle hur viktig han är för lagets offensiva kapacitet – och hur spelsugen han själv var.
11 skott, två mål och matchvinnare i straffläggningen.
– Skönt. Det var jättekul att vara tillbaka och spela med grabbarna igen. Jag tycker vi gör en jättebra första period där vi sköljer över dem, lirar med extrem energi och ruljans på fyra femmor och visar hur bra vi kan vara, säger Richard Gynge som nu gjort 43 poäng på 42 matcher och toppar skytteligan i SHL med 20 mål.
Skönt att göra mål direkt i comebacken?
– Det var skönt så klart. Jag fick en riktig bra pass av Robban (Rosén) och det var bara att sätta dit klubban och styra in den. Vi skapade mycket chanser och jag tycker att Reddox förtjänade att få sätta dit någon också.
När Richard Gynge firade sitt 3-0-mål och sitt matchavgörande straffmål syntes det också både glädje och lättnad över att vara tillbaka på isen efter ett par veckors frånvaro.
– Det är fantastiskt att få spela i den här arenan och inför de här fansen. Det har varit jobbigt att sitta vid sidan. Jag blir så nervös när jag inte kan hjälpa grabbarna. Det var riktigt skönt. Jag njöt varje sekund.

Det var i hemmamötet med Färjestad den 6 februari som Richard Gynge oturligt krockade med lagkamraten Liam Reddox bakom mål och fick bryta matchen med en underkroppsskada. Trots att det varit landslagsuppehåll har Gynge missat fem matcher.
– Det var jobbigt så klart. Jag har aldrig varit en bättre hockeyspelare än jag är nu och var då. Det är klart det är tråkigt att bli skadad i ett så kritiskt läge för säsongen och laget. Man vill bara vara med och bidra. Men man får glömma det och jobba på, säger Gynge.
Det var även en tung smäll att för andra gången i rad tvingas lämna återbud till spel med Tre Kronor.
– Ja, det var jättetungt. Jag skulle få spela för Tre Kronor i Sverige, på Hovet inför familj och vänner. Det hade varit en fantastisk upplevelse. Det var jävligt surt.
Innan comebacken mot Rögle på lördagskvällen var Gynge nära en comeback vid tre tillfällen efter att till och med ha matchvärmt med laget utan att komma till spel.
– Första gången trodde jag och Sam (Hallam, Växjös tränare) att jag var redo, men då satte läkaren stopp. Han tyckte det var för tidigt. Sen skulle jag lirat mot Brynäs, men då blev jag sjuk. Det var samma sjukdom i fredags mot Rögle.

För Växjös del återstår fyra matcher att knappa in minst två poäng på Djurgården för att nå en kvartsfinalplats. Även Färjestad finns inom tre poängs räckhåll. Närmast väntar Smålandsderby mot HV 71 hemma på tisdag.
Hur ser du på avslutningen av säsongen för egen del nu?
– Man tänker inte för egen del. Det är februari, det är jakt inför slutspelet och fokus på slutspelet. Personliga grejer får man lägga åt sidan nu.
Med Gynge tillbaka i spel och målform, Ville Lieno och Sakari Salminen i allt bättre form och snart Tuomas Kiiskinen tillbaka också efter skada tycker skytteligaledaren att det ser bra ut.
– Det känns absolut som att vi har ett kanonlag. Det gäller att få ihop det och börja bakifrån och vara stabila där.

FAKTA SHL-matcherna Gynge missade
16/2: Djurgården (h) 4-5 efter straffar
18/2: Malmö (b) 1-3
20/2: Linköping (b) 3-0
24/2: Brynäs (h) 4-2
26/2: Rögle (b) 2-1