Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Växjö Lakers-bloggen

Nyförvärvet om den tunga tiden: ”Det var en röra”

Den svåra tiden i KHL och Schweiz tog hårt på spelglädjen.
När Ville Leino, 32, återförenas med Cory Murphy i Växjö siktar den finske forwarden på att hitta både spelglädjen och vinnarspåret igen.
– För någon som är så gammal som jag räknas bara segrar, skrattar den tvåfaldige Stanley Cup-finalisten.

Växjö Lakers nyförvärv Ville Leino jublar efter ett matchavgörande mål i Stanley Cup-finalen 2010 (vänster). Foto: AP
Växjö Lakers nyförvärv Ville Leino jublar efter ett matchavgörande mål i Stanley Cup-finalen 2010 (vänster). Foto: AP

Tre raka förluster och 3-13 i målskillnad.
Växjö Lakers är inne i en tung trend, men presenterade efter 1-4-förlusten i Skellefteå lagets senaste tillskott, Ville Leino.
– Jag vill vara i ett bra lag och en bra liga. Jag känner redan flera i laget som Ville Varakas, Teemu Laakso, Ilkka Heikkinen och Cory Murphy. Jag har nog träffat på Tuomas Kiiskinen också, säger Ville Leino.
I början av karriären spelade Leino med Murphy i Ilves i den finska ligan. Inför flytten har han pratat med Varakas.
– Han trivs väldigt bra och säger att det är ett bra lag och klubb. De vann ju i fjol. Jag har även hört att fansen är bra.Ville Leino reser till Växjö under måndagen, gör sin första träning på tisdag och är redo för debut på torsdag mot Örebro om pappersarbetet blir klart vilket det förväntas bli.
– Jag har inte spelat match på tre veckor, men innan man har spelat sina första matcher kan man inte vänja sig.

Den 32-årige forwarden har vunnit ett finskt guld med HPK 2005/06 och gjort 119 poäng på sex säsonger i NHL med storklubbar som Detroit Red Wings, Philadelphia Flyers och Buffalo Sabres samt spelat två Stanley Cup-finaler (2009 med Detroit och 2010 med Philadelphia).
Det senaste 1,5 året har dock varit betydligt tyngre. Fjolårssäsongen spenderade han i Medvescak Zagreb i KHL och Kloten i Schweiz där han skadade sig tidigt.
Inför den här säsongen hade han bud från flera SHL-klubbar, men valde spel i Dinamo Riga i KHL. Där blev det tolv poäng på 39 matcher.
– Det var ett lag som förväntades vara i botten och man har all press på sig att få saker och ting att fungera. Det var tufft med mycket resor, vi fick en tuff start och gjorde det inte så bra som ledningen hade velat. Det var en röra och mentaliteten i såna klubbar är snabba beslut.
– Det har varit svårt. KHL är som det är… Det är så annorlunda från vad jag är van vid från Finland eller Nordamerika. Det är mycket annat än hockey som påverkar och det är svårt att spela i lag som inte är så bra för ligan är ändå bra. Det är svårt att njuta när man inte ens spelar för att nå slutspel.

Växjös sportchef Henrik Evertsson ser Ville Leino som en forward som breddar lagets offensiv och förhoppningsvis målskytte, men vill hålla ner förväntningarna.
– Det är en kreativ forward med bra erfarenhet. Det är grundbedömningen, sen har han ju sedan Buffalo-åren haft det lite tungt jämfört med sin högstanivå. Man ska ha rimliga förväntningar på honom, säger Henrik Evertsson.

Ville Leino hoppas själv att det ska vända spelmässigt uppåt igen när han får spela i ett förväntat topplag.
– Det är det jag vill. Och att få njuta av att spela hockey skadefri igen och spela med bra spelare i ett bra lag. Jag vill spela bra och känna mig som en hockeyspelare igen.
Ville Leino säger att han föredrar att spela som högerforward, men kan användas både till vänster och som center.
Vad kan Växjöfansen förvänta sig att se från dig?
– En spelare som har mycket puck, försöker skapa chanser och som är mer en passare än avslutare. Jag har också spelat powerplay hela min karriär och ser mig som en pålitlig spelare defensivt.
Efter ett par år utan att nå slutspel är Leinos mål i Växjö att få smaka segerns sötma.
– Jag vet hur det känns att spela i bra lag, att vinna mästerskap. Jag har nått Stanley Cup-final två gånger och det är så mycket roligare att vinna. När man är så gammal som jag räknas bara segrar, haha.

FAKTA Ville Leino
Ålder: 32
Position: Forward. ”Jag spelar bäst till höger, men det är ungefär samma till vänster. Den här säsongen har jag spelat mycket center, men ska man göra det måste man vara i ett bra lag eller kedja, annars blir det bara defensivt.”
Skjuter: Vänster
Längd/vikt: 186 cm/83 kilo
Kontrakt: Säsongen ut.
Tidigare klubbar: SaPKo, Ilves, HPK, Jokerit, Detroit Redwings (NHL), Philadelphia Flyers (NHL), Buffalo Sabres (NHL), Medvescak Zagreb (KHL), Kloten Flyers (Schweiz), Dinamo Riga (KHL).