Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Växjö Lakers-bloggen

Sportchefen: ”De är viktiga”

Det nya året började med en derbyseger för Växjö Lakers.
Här ger klubbens sportchef Henrik Evertsson sin syn på säsongen hittills, nyckeln för en bra placering och lyckat slutspel – och vikten av att behålla klubbens trotjänare som har utgående kontrakt.
– De som varit med länge och vet hur klubben fungerar är viktiga, säger Henrik Evertsson.

Henrik Evertsson konstaterar att trotjänare som Alexander Johansson och Erik Josefsson är viktiga för Växjö Lakers. Foto: Bildbyrån
Henrik Evertsson konstaterar att trotjänare som Alexander Johansson och Erik Josefsson är viktiga för Växjö Lakers. Foto: Bildbyrån

Växjö Lakers avslutade 2015 med en 8-1-seger mot Karlskrona och inledde 2016 med en 5-3-vinst i derbyt borta mot HV 71.
– Det känns bra så klart. Derbyt var en väldigt bra match med två bra lag där vi hade första halvan och HV den andra, säger Henrik Evertsson.
Hur summerar du säsongen hittills?
– Upp och ner, stundtals har vi varit väldigt bra, andra perioder mindre bra. Totalsumman av poäng och placering är inget vi är missnöjda med, tvärtom. Men det är en väldigt jämn tabell och man kan vara ganska många tabellplaceringar ner på bara någon omgång.
Bortsett från segrarna mot Karlskrona var december en lite tyngre månad för er?
– Ja, fram till juluppehållet var vi ganska slitna och hårt drabbade av skador och sjukdomar. Vi behövde juluppehållet och nu har vi en uppåtgående fysisk formkurva. Men vad gäller att vinna matcher är det dagsformen som avgör. Vi har gjort det bra i två matcher i rad, men nu är det fokus på nästa.

I januari väntar bland annat två värdemätare mot toppduon Skellefteå och Frölunda för Växjö.
– Det är väl alltid värdemätare att möta lagen ovanför i serien, men alla matcher är svåra på ett sätt. Det är lika viktiga matcher oavsett vem man möter, det är inte finare att slå Skellefteå än något annat lag, säger Henrik Evertsson.
Med alla spelare friska och tillbaka har ni nu den produktion som krävs för att lyckas i vår tycker du?
– Vi har gjort rätt mycket poäng hela säsongen. Men det är defensiven som avgör hur högt i grundserien man hamnar och hur långt i slutspelet du når.
Vad säger du om er defensiv så här långt?
– Stundtals riktigt bra, stundtals har den lämnat övrigt att önska.
Det finns förbättringspotential på den fronten?
– Jag nöjer mig med att säga att det varit upp och ner hittills.

Växjö har redan plockat in Joey Crabb och Adam Burish under säsongen.
Följer du marknaden för att eventuellt förstärka truppen innan fönstret stänger?
– Vi följer alltid vad som finns på marknaden, men jag tror inte vi plockar in någon mer om vi inte får tre spelare skadade och måste.
När det gäller befintliga nyförvärv i truppen är Richard Gynge med i poängligans topp, Ilkka Heikkinen toppar plus/minus tillsammans med Robert Rosén på +26 och Joey Crabb hittar alltmer rätt med Joakim Hillding och Patrik Lundh.
Henrik Evertsson vill ogärna utvärdera spelarna utåt förrän säsongen är över, men ger sin syn på de två nya spelare som haft det tuffast i höst, Joakim Hillding och Adam Burish.
– Jocke har haft en säsong som gått upp och ner. Han hade en tung start, men har sen kommit tillbaka på mer normal nivå. Men det är mycket kvar på säsongen, säger Henrik Evertsson.
– Burish var väldigt bra mot HV. Det vore kanon om han hittar mer och mer rätt. Det är alltid svårt att ta klivet när man har spelat en annan hockey hela livet. Det tar lite tid. Det är samma sak där. Han var bra mot Karlskrona och Luleå också, men det är en kort trend och det gäller att vara bra i nästa match också.

Parallellt med den här säsongen pågår arbetet med nästa års trupp.
– Det arbetet är i full gång. Men vi går inte ut med vilka eller hur många vi pratar med eller inte, säger Henrik Evertsson.
14 spelare sitter på utgående kontrakt. Bland annat förstemålvakten Cristopher Nihlstorp och fem av åtta backar.
Öppnar det för ruljans på den defensiva sidan?
– Det kan det, eller så blir det inte så. Det behöver inte alls vara så dramatiskt som det kan låta om alla fem vill stanna hos oss. Vi vill vara en arbetsgivare som folk vill spela för.
Bland forwards har smålänningarna Alexander Johansson och Erik Josefsson utgående avtal. Två av lagets kulturbärare.
Är det viktigt att behålla den typen av spelare för identitetens skull?
– Det är viktigt att behålla alla spelare som bidrar till laget. Jag förstår frågan, men svaret är både ja och nej. Självklart är det jätteviktigt, men alla spelare är jätteviktiga. Man får inget lagbygge om inte alla bitar är på plats. Ingen bit får ta överhanden, men de som varit med länge och vet hur klubben fungerar är viktiga. Självklart gillar vi våra killar som varit här länge.
Bland dem som däremot har kontrakt över nästa säsong finns SHL:s hetaste förstakedja Richard Gynge, Robert Rosén och Tuomas Kiiskinen.
Det måste vara skönt?
– Ja, i dagsläget är det skönt även om ett lagbygge inte bara handlar om det.

FAKTA Utgående kontrakt
Målvakter:
Cristopher Nihlstorp
Backar: Teemu Laakso, Eddie Larsson, Niclas Lundgren, Calle Rosén, Ville Varakas
Forwards: Adam Burish, Joey Crabb, Alexander Johansson, Mikael Johansson, Erik Josefsson, Patrik Lundh, Gustav Rydahl, Robin Söderquist