Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Växjö Lakers-bloggen

Motgångarna hjälpte Lakers kapten

Som ung tonåring stod han still i utvecklingen, missade två tv-pucksuttagningar samtidigt som föräldrarna skildes.
I Växjö Lakers pod berättar Alexander Johansson om hur den tuffa ungdomstiden härdat honom.
– Det är något man kan titta tillbaka på när det går tungt och veta att det finns saker som varit betydligt motigare än så, säger Växjö Lakers assisterande kapten.

Alexander Johansson härdades av motgångarna i tidig ålder. Foto: Bildbyrån
Alexander Johansson härdades av motgångarna i tidig ålder. Foto: Bildbyrån

För unga hockeyspelare är klassiska turneringen TV-pucken ett av de stora målen att spela.
En som inte fick göra det – trots att chansen fanns två gånger – var Alexander Johansson.
Växjö Lakers assisterande kapten är född sent på året, närmare bestämt den 30 november, och när han nådde tolvårsåldern stod han länge stilla i utvecklingen.
– Där stod jag stilla rätt länge, fram till jag var 18 år. Det är TV-puck och många uttagningar till hockeygymnasium i den ålder där man skapar ett tidigt spår om man ska bli hockeyspelare. Det är klart det var en jättestor nackdel. Jag har inte lirat TV-pucken något år, berättar Alexander Johansson i Växjö Lakers pod.

Under den perioden skilde sig också Alexander Johanssons föräldrar och han flyttade hemifrån som 15-åring. Från det lilla småländska samhället Anderstorp med 5000 invånare till Göteborg och Frölunda där han fick en reservplats till hockeygymnasiet.
Han tränade med dem på morgnarna, men när NHL-lockouten kom hamnade han närmast i en femte eller sjätte femma. På kvällarna spelade han med Mölndal.
Trots motgångarna fortsatte han att kämpa.
– Det är en jättesvår ålder, man växer och jag hade det jättetufft. Mina föräldrar skilde sig i den åldern så det var mycket som studsade emot just då och man försökte hitta anledningar till varför det var kul med hockeyn. Jag tyckte inte det var kul just då, mycket var tufft.
– Det var en jättestor omställning att behöva ta hand om läxläsning och matlagning när man är 16 år gammal. Man åldrades väldigt fort i den åldern, det härdade en och man insåg hur hårt man måste jobba för att komma långt.

Bara ett år senare spelade Alexander Johansson i Troja-Ljungbys A-lag. I Lakers pod ser han i dag tillbaka på de tuffa ungdomsåren som något som hjälpte honom att nå hela vägen till Växjö Lakers där han är assisterande kapten och i våras vann SM-guld. Likaså att man inte måste spela TV-pucken för att lyckas som hockeyspelare.
– Absolut. Jag litade på mig själv tidigt. Att tro på sig själv och hela tiden jobba kontinuerligt och se framåt. Ha en tydlig målbild för att jag ska lyckas och knäppa alla på näsan som inte tycker att man räcker till. Man fick en väldigt bra tro på sig själv och givetvis bra stöttning hemifrån, säger Alexander Johansson i podden.

FAKTA Alexander Johanssons karriär i korthet
2005/06-2009/10: Troja-Ljungby, division 1/Hockeyallsvenskan
2010/11-2011/12: Rögle BK, Hockeyallsvenskan
2012/13–: Växjö Lakers, SHL