Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Växjö Lakers-bloggen

Experten: Det avgör finalreprisen

Målvaktsduellen och backduellen, två av matcherna i matchen enligt experten Arto Blomsten. Foto: Bildbyrån
Målvaktsduellen och backduellen, två av matcherna i matchen enligt experten Arto Blomsten. Foto: Bildbyrån

Det är två av SHL:s formstarkaste lag som möts i Vida Arena.
Då tror experten Arto Blomsten att nyckelfajten i matchen kan stå mellan Växjös och Skellefteås defensiva backar.
– De som lyckas bäst där kommer ge sitt lag stora möjligheter att vinna den här matchen, säger Arto Blomsten.

När Växjö Lakers tar emot Skellefteå AIK i säsongens andra SM-finalrepris är det två lag med starka formkurvor som möts. Växjö Lakers har vunnit åtta av sina nio senaste matcher. Skellefteå har vunnit sina sju senaste. SAIK:s senaste förlust? Hemma mot just Växjö den 20 oktober.
C More-experten Arto Blomsten tycker att det är nästintill omöjligt att sära de två topplagen åt på pappret. Men han har hittat tre matcher i matchen som blir avgörande.

# Målvaktskampen
– Oavsett om det nu blir Cristopher Nihlstorp mot Markus Svensson i mål så spelar målvakten en stor roll i en så stor match när så jämna lag möts, säger Arto Blomsten.
– Det är nästan omöjligt att skilja de två åt. Båda är stabila, väldigt bra och matchvinnare. Frågetecknet är vem som har dagen. Båda kan göra de galna räddningarna. Men under seriespel totalt sett hade jag nog valt Svensson ändå. Över 40 matcher är han lite jämnare och har en högre nivå.
FAKTA
Växjö, Christopher Nihlstorp: 14 matcher, 32 insläppta mål, 7 vunna matcher, 90,56 i räddningsprocent
SAIK, Markus Svensson: 15 matcher, 28 insläppta mål, 10 vunna matcher, 91,33 i räddningsprocent

# Förstakedjorna
– Richard Gynge, Robert Rosén och Tuomas Kiiskinen spelar i landslaget, Skellefteås kedja med Jimmie Ericsson, Erik Forssell och John Norman är också landslagsmässig. Det är olika spelartyper. Ericsson, Norman och Forssell går mer på fart och tyngd medan Växjös kedja spelar mer med rörlighet och finess.
– Många resonerar att man måste spela hårt och tufft mot Växjös förstakedja, men likt förbannat öser de in poäng. Mot Skellefteås säger många att man ska ligga nära dem och inte ge dem fart, men de gör ändå poäng. Jag tror att hela den femman som är inne mot respektive förstakedja måste vara jävligt medveten om att det är just dem de spelar mot. Försöka minimera risktagandet och vara oerhört noggranna varje sekund där ute.
FAKTA
Växjös förstakedjas totala poäng: 58 poäng
Skellefteås förstakedjas totala poäng: 28 poäng

# De defensiva backarna
– Växjös finska backar Ville Varakas och Teemu Laakso (eventuellt tillbaka från skada) mot Skellefteås Alexander Urbom, Niclas Burström och jag skulle även ta med Fredrik Lindgren eftersom han spelar mycket i de viktiga situationerna i slutet av perioderna. Det är lagenheter som går mot varandra och de som lyckas bäst kommer ge sitt lag stora möjligheter att vinna. De här backarna kommer behöva hjälpa till väldigt mycket runt boxen och neutralisera motståndarnas vassa spelare, säger Arto Blomsten.
FAKTA
Växjös backar
Ville Varakas: 18 matcher, 4 poäng, 20 utv.min, +9
Teemue Laakso: 14 matcher, 5 poäng, 12 utv.min, +1
Skellefteås backar
Alexander Urbom: 18 matcher, 2 poäng, 16 utv.min, -2
Niclas Burström: 18 matcher, 7 poäng 14 utv.min, +8
Fredrik Lindgren: 15 matcher, 5 poäng, 4 utv.min, +2