Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Världskollen

Hillary Clinton är igång: Jag kommer bli USA:s första mormor och president

Hillary2

En ekonomi som funkar för alla, inte bara de allra rikaste. Det var Hillary Clintons budskap när hon i dag kickade igång sin officiella presidentkampanj.

– Jag kommer inte låta mig stoppas, ropade hon från scenen där hon mot slutet fick sällskap av både maken Bill Clinton och dottern Chelsea Clinton.

Det har gått två månader sedan Hillary Clinton i en video tillkännagav att hon skulle försöka bli USA:s nästa president. Sedan dess har hon träffat smågrupper med väljare för att lyssna in vad amerikanerna vill ha, men undvikit alla större samamnhang och intervjuer. Enligt henne själv har det varit en språngbräda till den kampanj som i dag kickades igång i stekande sol i Four Freedoms Park på Roosevelt Island i New York. Det var här, inför tusentals supporters, hon ville ge sin vision – hur hon ska förändra USA.

– Här finns absolut inga tak, sa hon och fick publiken att jubla åt symboliken under den öppna himlen.

Det var också som representant för delstaten New York som Hillary Clinton tjänade åtta år som senator och hon passade på att påminna New York-borna om förtroendet de en gång gav henne. Talet gick sedan snabbt in på USA:s ekonomi, nu på uppgång efter finanskrisen, samtidigt som inkomstklyftorna ökat.

– De 25 rikaste hedgefondförvaltarna tjänar lika mycket som landets alla förskollärare tillsammans – och ändå betala de ofta mindre i skatt, säger Hillary Clinton i talet.

Precis som i videon vände hon sig till stor del till USA:s låginkomsttagare och stora medelklass.

– USA kan inte göra succé om inte ni gör det. Det är därför jag ska försöka bli USA:s president, ropade hon och fick återigen publiken att jubla.

Målet är en ekonomi som fungerar för alla förklarade hon och rabblade snabbt yrkesgrupper som småföretagare, restaurangarbetare, lastbilschaufförer och sjuksköterskorna som tvingas jobba hela nätter.

– Jag kandiderar inte för några få utvalda, utan för alla amerikaner.

Hillary Clinton berättade också om sin mamma som enligt Hillary Clinton blev sedd av en lärare när ingen annan trodde på henne.

– Alla behöver en chans och en ”champion”. Det var någon som trodde på henne och därför trodde hon på mig.

I slutet av talet knyter hon ihop säcken och använder samma formulering när hon säger att hon vill vara USA:s champion. I talet nämnde Hillary Clinton även sin kamp för utsatta barn, HBTQ-rättigheter, jämställdhet och hon lovade att göra livet lättare för familjer. Bland de konkreta förslagen fanns skattelättnader för småföretagare, rätten till betalda sjukdagar och rätten till det sjukförsäkringssystem som många av republikanernas kandidater lovat att riva upp om de skulle vinna valet. Dessutom talade hon länge om det oacceptabla faktum att kvinnor fortfarande tjänar mindre än män för samma jobb.

Hillary Clinton kom också in på det internationella säkerhetsläget och de hot som riktas mot USA och var noga med att poängtera vilken erfarenhet hon själv fick under sina år som utrikesminister i Obamas regering.

– Jag var i ”situation room” den dagen vi tog Usama bin Ladin, sa hon bland annat.

Det var ett förhållandevis allvarligt tal men mot slutet skojade Hillary Clinton faktiskt om sin ålder ­– hennes 67 år är något hennes politiska motståndare gärna håller emot henne. ”Ni kommer inte se mitt hår bli vitt i Vita huset. Jag kan färga det i många år” sa hon vilket fick många att skratta.

– Jag kanske inte är den yngsta i racet. Men jag kommer vara den yngsta kvinnliga presidenten i USA i historien. Och den första mormodern också!

I de senaste mätningarna ligger Hillary Clinton på runt 60 procent av rösterna när demokratiska väljare tillfrågats, långt före alla andra tänkbara kandidater. Samtidigt visar en undersökning från CNN att majoriteten säger att de inte litar på henne.