Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Världskollen

Druserna i Syrien, en hotad existens

al-Nusrafrontenوليد-جنبلاط

Minoritetsgruppen drusers existens är hotad. De fruktar att gå samma öde till mötes som yazidierna i Irak. Deras libanesiske ledare, Walid Jumblatt, är förtvivlad. Jag kan förstå honom.

Jumblatt ställer sig på syriska oppositionens sida, mot regimen, medan islamistiska terrorister som ingår i oppositionen hotar drusers existens. För två dagar sedan utförde terrorgruppen al-Nusrafronten, al-Qaidas syriska gren, en massaker av druser i byn Qalb Lawsa i Idlib i östra Syrien.

al-Nusrafronten sköt ihjäl mellan 20 och 40 druser, flertalet äldre män och kvinnor, men även små barn. Det var al-Nusras emir i Idlib, Abu Abdullah al-Tonsi (tunisiske Abu Abdullah), som gav order om massakern efter att han försökt ockupera ett av drusernas hus i byn. Byborna reste sig. De hade fått nog.

Drusernas existens är hotad. Det förstår alla, inklusive Jumblatt. I provinsen Idlib bor cirka 18 000 druser, men majoriteten av den syriska minoritetsgruppen på en halv miljon människor bor i södra Syrien.

Druserna är en muslimsk minoritetsgrupp som har rötter i shiaislams riktning. Både al-Nusra och IS räknar druserna till de grupper som inte är ”riktiga muslimer” och som därför måste omskolas till ”rätt islam”.  Druserna är kända för att vara konservativa – de gifter sig inom gruppen och lever i egna samhällen. De är traditionsbundna och utövar sin tro dogmatiskt.

Walid Jumblatt är en av drusernas tyngsta politiska ledare i Mellanöstern. Redan i början av upproret i Syrien, trots många år i symbiosallians med regimen, bytte han sida och förklarade sitt stöd till den väpnade oppositionen. Han gick till och med längre än de flesta, med ett starkt uttalande för ett år sedan där han förklarade terrorgruppen al-Nusra vara ”frihetskämpar” och inte terrorister. 

Nu är det al-Nusra som massakrerar Jumblatts folk i Syrien, och han försöker tona ner det inträffade. Han lät sitt socialistiska PSP (druspartiet) göra ett skriftligt uttalande om det som skedde i Idlib, och framhöll att det var en ”enskild incident” mellan två personer.

Så gick det inte riktigt till.

Druserna har fått nog av terrorgruppen al-Nusra, som tvingar dem till att gifta bort sina döttrar till utländska ”jihadister” men även till att skicka sina små barn till träningsläger där de hjärntvättas med salafistisk lära och genomgår vapenträning. De måste göra det för att bevisa att de menar allvar med att bli ”riktiga muslimer”.

Medan Jumblatt försöker tona ner massakern i Idlib uppmanar en annan libanesisk drusledare – Wiam Wahhab till väpnad kamp. I går höll Wahhab en presskonferens där han bad Syriens president Bashar al-Assad att beväpna druserna för att kunna försvara sig.

Nu står druserna mellan två onda val – att göra som al-Nusra kräver och bli ”riktiga muslimer” eller ta till vapen och bli en del av infernot i Syrien.

Inget av valen ger druserna trygghet. Deras existens är hotad – precis som yazidiernas i Irak. Lyder de al-Nusras order lär de assimileras och försvinna som grupp. Tar de till vapen bli de en del av regimen och har en minimal chans att överleva salafismens tsunami som sveper över regionen.

Jumblatt är förtvivlad. Jag kan förstå honom, men han förstår inte drusernas förtvivlan, anser Wiam Wahhab.

Kassem Hamadé