Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Världskollen

Historiskt val i Turkiet

Parlamentsvalet i Turkiet har kantats av våldsamma dåd och smutskastning men också av ganska underfundiga gliringar.

Exempelvis har det figurerat en rad katter på bild på sociala medier med orden att den här gången kommer inga katter att störa valet. Det är en spark åt sidan efter de lokala valen förra året då ett stort elavbrott skedde precis när rösterna skulle räknas. Senare skyllde man på att några katter orsakat elavbrottet.

Men under kvällens rösträkning har det inte varit några kända elavbrott eller katter som stökat runt.

De preliminära siffrorna visar att det kurdiska partiet HDP har passerat 10 procent gränsen och för första gången kommer in i parlamentet. För den kurdiska delen av befolkningen är det förstås en efterlängtad bekräftelse på att de har samma rättigheter som den turkiska befolkningen. Redan innan alla röster är räknade går det att höra hur det firas runt om i Istanbul.

Att HDP passerar gränsen innebär också att president Tayyip Erdogans parti AKP inte får den majoritet han behövde för att skriva över makten från parlamentet till presidenten. Det är ett riktigt nedköp för Erdogan som kaxigt sagt att AKP kommer få majoritet. Planen att göra en Putin verkar inte ha funkat. Han blir inte en modern sultan utan kan få komma att regera med en minoritetsregering.

Men kommande tid lär bli rörig med diskussioner om eventuella samarbeten mellan AKP och de andra partierna eller kanske till och med ett nyval om de inte kan enas.

Men idag har Turkiet skrivit historia. Resten är framtid.