Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Världskollen

Politikens höga pris


Kennedy

Det har varit några tunga veckor för Liberaldemokraterna i Storbritannien. De har just blivit ännu jobbigare.
Landet vaknade upp i dag till nyheten att Charles Kennedy är död. Han blev bara 55 år.
Charles Kennedy är väl kanske inte så känd hemma, men här på de brittiska öarna var han ett känt ansikte, och en populär politiker. En glad skotte med rött hår.
Han var opretentiös och dök ofta upp i tv-rutan, ibland även i ett satirshowen som ”Have I got news for you”. Chatshow Charlie blev smeknamnet.
Charles Kennedy var partiledare för LDP mellan 1999 och 2006 och det var faktiskt han – och inte Nick Clegg – som ledde partiet till dess största valframgång, i alla fall mätt i mandat. LDP var under Kennedys ledning starkt kritiskt mot invasionen av Irak och det lockade röster 2005.
Men Kennedy var lite för förtjust i flaskan och det ledde till att han 2006 klev ner från partiledarposten för att söka hjälp för sitt alkoholmissbruk.
De sista veckorna blev extra jobbiga för honom. Han förlorade sin pappa mitt under valkampanjen och sedan på valnatten gick det för honom som det gick för så många andra skotska LDP-politiker, han förlorade sin plats i parlamentet. Den han haft sedan 1983. Han var faktiskt den yngste politikern i Westminster när han valdes in första gången, bara 23 år gammal.
Hyllningarna har strömmat in under hela dagen från alla politiska läger. Han hittades död i sitt hem i måndags kväll.
Partikollegan och veteranen Paddy Ashdown summerade honom så här:- Han hade sina demoner, vi har alla våra demoner, men när han var i form och höll tonen så var han den bästa av oss alla.

Storbritannien har förlorat en fin och djupt mänsklig politiker.