Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Världskollen

Hur mycket pungar du med ut för ”PEN15”?

Ferrari

Jag såg den första gången utanför varuhuset Harrods och jag har skymtat den ytterligare någon gång i de fina Knightsbridge kvarteren i London. Ägaren verkar gilla att visa upp sin Ferrari 458 Spider. Det är ju inte vilken Ferrari som helst. Den är guldförgylld. Och registreringsskylten visar tydligt var ägaren har sina rötter eller sympatier: FI IRAK.

God smak har han kanske inte, men pengar råder det tydligen ingen brist på. Det är inte bara bilen som kostat, han lär ha fått lägga ut en slant på registreringsskylten också. Den som vill personifiera en registreringsskylt för bilen i Storbritannien kan få betala ohyggliga summor. Attraktiva kombinationer auktioneras nämligen ut.

En bilägare betalade till exempel häromveckan 233 000 pund – 3,2 miljoner kronor! – för att pryda sin bil med skylten ”KR15HNA”. Hur han fick igenom den skylten är lite oklart. Religiösa anspelningar är nämligen något som DVLA – den myndighet som ansvarar för skyltarna – inte gillar. En lista över censurerade skyltar har just offentliggjorts och den är hela 46 sidor lång.

Ofta använder ansökarna siffror för att komma runt de uppenbara kombinationer som inte skulle tillåtas. Men ”JE55US” gick inte. Inte heller ”AL14LAH”.

En muslimsk ägare blev upprörd när han fick nej på ”15SLAM”. DVLA sa att den var ”opassande”. Mannen uttalade sig anonym för Guardian och sa att han inte var särskilt religiös, men att detta var hans förnamn och det var ju inte skoj att få höra att det var ”opassande”.

Sexuella anspelningar faller i regel också för censorernas pennor. Fast helt konsekventa verkar inte DVLA vara. ”PEN15” gick av någon anledning igenom. ”VA61ANA” gick inte alls. På svarta listan finns också kombinationer som ”P15 OFF” och ”SH15TTY”. ”PE12 VRT” är också där, fast man kan ju undra vem som vill åka runt med det.

Porsche
Det råder dock ingen tvekan om att en registeringskylt med kreativa kombinationer kan väcka uppståndelse. När den just nedlagda BBC-bilshowen ”Top Gear” gästade Argentina och körde runt med en Porsche som hade kombinationen ”H982 FKL” så tog det fyr i helsike. Argentinarna såg det som ett öppet hån för Falklandskriget 1982.

Den dyraste skylten genom tiderna hade osannolikt bara kombinationen ”25 O”. Den såldes i november i fjol för 7,2 miljoner kronor!. Ägaren körde tydligen en Ferrari GTO 250. De har tydligen pengar Ferrari-ägarna. Fast det visst vi ju redan.