Världskollen

Är dagens antiterrortillslag bara startskottet?

Omkring 300 svenskar har enligt Säpo rest till Syrien och Irak för att ansluta sig till jihadistgrupper som här avbildade Nusrafronten eller Islamiska staten, enligt Säpo.     Foto: AP
Omkring 300 svenskar har enligt Säpo rest till Syrien och Irak för att ansluta sig till jihadistgrupper som här avbildade Nusrafronten eller Islamiska staten, enligt Säpo. Foto: AP

Att Säpo i dag genomfört två tillslag mot personer misstänkta för terrorbrott är betydelsefullt kanske framförallt därför att tillslagen (om man får ge sig på en prognos) nog kan komma att följas av fler. Lagen om terrorbrott har funnits i ungefär fem år men den prövas nu för första gången.

– Att den inte tillämpats tidigare är till stor del kopplat till att det är en ganska besvärlig lagstiftning att skaffa bevis i, säger Säpos operativa chef Anders Kassman.

Det här är också den springande punkten. Det är i dag inte nödvändigtvis olagligt att resa ner till exempelvis Syrien för att kriga, och krigsbrott begångna där är svåra att bevisa – oavsett om de begås av rebeller, regeringen eller andra grupper. Lite lättare är det när det handlar om grupper som faktiskt är terrorstämplade av Sverige, som exempelvis gruppen Islamiska staten (IS).

Folk, i allmänhet men enligt studier även experter, är ofta oroande dåliga på att förutse framtiden, men i just detta fall verkar det troligt att det blir fler gripanden snart. Delvis därför att det handlar om organiserade nätverk, och när man väl anser sig ha bevis för att gripa misstänkta är det också sannolikt att fler gripanden kommer när man lagt sitt pussel.

Den andra förklaringen handlar helt enkelt om omfattningen – Sverige är ett av de västländer där flest personer i förhållande till totalbefolkningen har rest för att strida i Syrien och Irak. Radioorganisationen RFE/RL har gjort en mycket pedagogiskt interaktiv grafik (se nedan) för att illustrera det, och även om den är några månader gammal är poängen ändå relevant.

Säpo är naturligtvis förtegna om sitt arbete och vilken omfattning deras nuvarande utredningar har. Men med tanke på hur många svenskar som åkt för att strida i exempelvis Syrien är det om något förvånande att de inte sett en tillämpning av de ”nya” antiterrorlagarna redan.