Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Världskollen

Svartlistan – en väntad rysk tillbakakaka (PS: hur länge har ni vetat?)

Förra kulturministern Lena Adelsohn-Liljeroth (M) ska finnas med på listan över svenskar som nekas visum till Ryssland.  Foto: Christian Örnberg
Förra kulturministern Lena Adelsohn-Liljeroth (M) ska finnas med på listan över svenskar som nekas visum till Ryssland. Foto: Christian Örnberg

Nyheten om att Ryssland skrivit ihop en svartlista över EU-medborgare som inte får resa in i landet är i på många sätt väntad. Även om det är lätt att i backspegeln konstatera det man nu vet har det under året funnits några exempel på att EU-politiker nekats att resa till Ryssland. Lettlands tidigare utrikesminister Sandra Kalniete och talmannen i det polska parlamentets överhus Bogdan Borusewicz nekades i början på mars tillstånd att delta vid begravningen för den mördade ryske oppositionspolitikern Boris Nemtsov. Redan i januari fick andra EU-politiker som ville genomföra officiella resor till Ryssland nobben.

Det intressanta då var att Rysslands EU-ambassadör Vladimir Tjizov själv bekräftade att det fanns en svartlista över EU-politiker som inte kunde få visum till Ryssland.
– Ja, absolut, vi har en lista över EU-tjänstemän och [EU-parlamentariker] som har visaförbud och våra samarbetspartners är väl medvetna om detta, sade han då.

Detta kan då, med viss sannolikhet, betyda att även svenska personer på listan varit väl medvetna om detta i flera månader, eller i alla fall att svenska myndigheter varit det. Enligt rapportering om listan som nu offentliggjorts ska Ryssland ha bett om att den inte skulle avslöjas, av hänsyn till de vars namn står på den.
– Vi känner att vår policy, som syftade till att skydda personuppgifter om de som är med på listan över de som förbjudits från att resa till Ryssland, är bättre än den från våra västliga samarbetspartners som ropat namnen från taken, säger Rysslands biträdande utrikesminister Alexej Meshkov enligt ryska nyhetsbyråer som citeras av internationella medier.

Att det skulle vara en sådan hänsyn som legat bakom Rysslands beslut kommer förmodligen att bemötas med en begriplig skepsis. Att listan skulle bli offentlig förr eller senare var väl närmast oundvikligt, och Meshkovs formulering ger onekligen intrycket av att mest vilja kritisera den väldigt publika sanktionspolitik EU fört mot Ryssland på grund av den ryska rollen i konflikten i Ukraina.

Ryssland har sedan tidigare även belagt ett antal amerikanska politiker med sanktioner som svar på de USA riktat mot Ryssland, vilket gör nyheten i dag ännu mer väntad än vad man kanske annars kunnat tro. Samtidigt ville Kreml länge betona att man inte alls tänkte ge sig in i någon sorts ”hämndsanktioner”, och kritiserade i stället västländer för deras agerande mot Ryssland.
– Det finns inget bra med sanktioner och det var inget lätt val att göra, men vi var tvungna, sade premiärminister Dimitrij Medvedev i augusti i fjol när Ryssland stoppade importer av många matvaror.

Att Ryssland har upprättat en sådan här lista är alltså inte i sig direkt överraskande. Man har, trots allt, från ryskt håll redan medgett att den finns. Sättet Ryssland formulerar sig handlar mer om att vilja framställa sig som bättre, för att inte säga ädlare, än de europeiska kollegorna. En lite pliktskyldig, men rimlig, medial självkritik vore väl att vi journalister kanske hade kunnat gå längre i att i ett tidigare skede ta reda på vilka som var med på listan.

Men därför är i dag också en rimlig fråga – både till svenska myndigheter och till individerna på listan – just den: hur länge har ni vetat?