Expressen Utveckling

API och ny sajt för surfplattor

tablets

Användandet av surfplattor ökar stadigt. I alla fall om man ser till de som besöker Expressens olika sajter. Därför är det roligt att berätta att vi igår smyglanserade vår nya sajt för surfplattor! Eller, smyg och smyg… Det rör sig helt enkelt om en första lansering till en mindre grupp – de av våra inloggade besökare som vill hjälpa oss att testa den nya sajten.

mermaidDetta är den första publika frukten av ett projekt med ”kodnamnet” Mermaid som vi har drivit under våren. I dagsläget rör det sig enbart om en ny artikelvy men på sikt kommer även andra typer av sidor, exempelvis startsidan och webbtest att få ett nytt utseende anpassat för surfplattor. Projektets omfattnings stannar dock inte där om man ser det med tekniska ögon.

Vi har också i och med detta påbörjat arbetet med att införa en helt ny arkitektur. Den nya sajten bygger nämligen helt på vårt nya API! Det är dessutom den första responsiva versionen av Expressen.se.

Mer om tekniken senare, men för den intresserade kan nämnas att den nya sajten och API:et är byggda med bland annat ElasticSearch, Node.js och RabbitMQ.

Vill du hjälpa oss att testa sajten? Just nu krävs att du loggar in på Expressen.se, använder en surfplatta samt klickar på en länk i den artikel där vi berättar om sajten. Artikeln finner du här. Glöm inte att ge oss feedback med hjälp av knappen till höger i artiklar!

PS. Låter detta som ett kul projekt med roliga teknikval? Ta i så fall gärna en titt på vår annons där vi söker utvecklare!

Joel Abrahamsson, och hela Mermaid-teamet