Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Tutto balutto

Süper Lig-svensken!

Det är nästan ett år sedan jag för första gången lyfte luren och ringde Daniel Larsson, då i Granada, efter första (och senare skulle det visa sig enda) matchen i La Liga för sin nya klubb. Intervjun, som jag valde att kalla La Liga-svensken, uppskattades av många och det kändes som att en mer rättvis bild av den då ende svensken i den spanska högstaligan började ta form. Ett halvår i kalendern och en utlåning till Esbjerg senare hördes vi igen och Superliga-svensken var ett faktum.

När min tid på Expressen (för den här gången?) nu lider mot sitt slut så tänkte jag att jag skulle sluta cirkeln genom att för en tredje och sista gång lyfta luren, knappa in Daniel Larssons nummer och höra hur läget är med forwarden som efter många om och men nu återfinns i den turkiska högstaligan Süper Lig och Gaziantepspor.

>>>>>>>

Senin göçebe hey! Det betyder ”Hallå där din nomad!”

– Merhaba!

Va?

– Jag svarade hej! 

Jaha. Hur är läget?

– Det är bra. Jag ligger på mitt rum här på träningsanläggningen och väntar in kvällens cupmatch.

Du låter taggad?

– … Jo. Som brukligt. Ett lite reservbetonat lag från vår sida. Deras också. Inför knappa 500 personer. Det lär inte dyka upp ett sammandrag på Sportnytt ikväll om man säger så, men en vinst hade smakat gott.

Vilka möter ni?

– Det vet jag faktiskt inte. Nej. Skämt åsido. Vi möter Adanaspor. 

Har ni kört videoanalys?

– Icke.

Nä nä, om vi ska försöka komma igång då. Hur har det varit att komma till Turkiet? Tredje landet du spelar fotboll i på ett år.

– En mycket trevlig upplevelse på många sätt. Framför allt fotbollsmässigt. Jag har fått spela matcher igen, på en ganska så hög nivå. Inte som forward, men jag har accepterat vissa saker jag kanske tidigare inte köpt. Och det är verkligen så mycket roligare att spela fotboll än att sitta vid sidan av.

Skulle du säga att du haft problem med att acceptera saker i livet?

– Kanske inte att acceptera saker som egenskap. Men vissa saker genom min karriär har jag absolut haft svårt att acceptera. Men själva accepterandet som fenomen har aldrig gäckat mig. 

Senast vi talades vid vet jag att du med eftertryck sa att du inte gillar att bli lurad?

– Där har vi ett perfekt exempel på något jag haft svårt att acceptera genom åren. Jag har ruggigt svårt att acceptera människor som försöker lura mig.

Har du lurat någon någon gång?

– Nej.

Aldrig?

– Aldrig.

Lurade du mig där?

– Nästa fråga, tack.

>>>>>>>

Vad har överraskat dig med Turkiet som land?

– Inte särskilt mycket. Jag var ganska förberedd på att den delen jag flyttade till (den sydcentrala delen av landet) skulle vara väldigt konservativ. Det är strikt religiöst och väldigt olikt, låt säga, Sverige. Men som sagt, inga överraskningar. Det var jag beredd på. 

Tittar folk konstigt på dig?

– Ja, men det gör de nog för att jag är bra på fotboll. 

Hur har maten varit? 

– Maten är definitivt ett uppköp från den iberiska halvön och blåshålet i Danmark. Vare sig spansk eller dansk mat är några favoriter. Det finns en kycklingkebab här som jag håller väldigt, väldigt högt. Så vad gäller föda finns inte mycket att klaga på.

Fotbollen då? Hur står sig Süper Lig jämfört med de andra ligor du spelat i?

– Extremt svårdefinierad. Det är högt och lågt. De sämsta lagen är sämre än många andra lag jag mött, men i andra änden av tabellen finns det riktigt, riktigt bra lag. Topplagen här har enorma förutsättningar, pengar, intresse och kultur, men jag upplever att det saknas en viss taktisk skolning för att de ska kunna tävla mot övriga europeiska storklubbar. Det lämnas mycket åt hjärtat och jag är av åsikten att det inte riktigt håller i det långa loppet.

Storklubbarna i Turkiet lägger ofta enorma pengar, alldeles för stora enligt mig, på stora spelare som passerat bäst före datum, håller du med?

– Ja, absolut.

Är de själva medvetna om detta eller varför tror du att man fortsätter värva spelare vars stjärna passerat zenit?

– Det är enkelt. Sportsligt vill inte de bästa spelarna, när de verkligen är i sin prime, gå till Turkiet. Det går att locka med hur mycket cash som helst – de som står på toppen av sina karriärer vill vara i en klubb som tävlar om de allra finaste pokalerna. Men klubbarna här vill verkligen ha de stora namnen och då blir det här en slags kompromiss. Alla nöjda och glada.

Hur mycket cash skulle du säga att de största klubbarna har?

– Det känns som att budgeten inte kan sprängas. Det finns ingen botten på skattkistan. Skulle Messi varit öppen för det är jag övertygad om att några klubbar här på riktigt hade haft råd att möta både klubb och spelare i de ekonomiska frågorna.

Vem skulle du säga har högst status bland spelarna i ligan?

– Jadu. Jag får nog ändå svara Wesley Sneijder. Han är stor här.

Om du jämför Sneijders status med din egen?

– Han har ju varit här lite längre än vad jag har, så jag har nog trots allt en bit upp dit.

Men du är på stark frammarsch?

– Det vill jag påstå.

Vilket är det bästa lag och vem är den bästa spelare du mött under hösten?

– Besiktas var ett riktigt bra lag och på spelarsidan måste jag lyfta fram deras mittfältare, med reservation för uttalet, som jag ändå vet är bra, Oguzhan Ozyakup. Han var för jävla bra alltså. Jag tror inte så många känner till honom hemma i Sverige, men det är en 22-23-årig turkisk centralfältare som är fostrad i Arsenal. Riktigt jävla bra.

Härligt. Jag tänkte bara på det att ditt uttal spelar inte så stor roll i skriven text sen.

– Nähä. Men skit i det då. Skriv bara vad han heter.

Yes! 

>>>>>>>

Många har länge haft bilden av Turkiet som ett väldigt rörigt fotbollsland, skulle du såhär efter ett halvår i landet säga att det är en rättvis bild?

– Ja, verkligen. Det är till och från ett oerhört rörigt fotbollsland.

Kan du ge något målande exempel?

– Det tydligaste var väl i Trabzon, när vi spelade mot Trabzonspor i ligan för någon månad sen. Vi tappade en 2-0-ledning till 2-2 och på övertid så skulle de verkligen haft en straff som de nekades. Nu hade de i och för sig fått med sig vartenda domslut hela matchen, så att han inte blåste var väl på ett sätt rättvist, men straffen var verkligen solklar. Reaktionerna efteråt var.., ja, jag kan väl uttrycka det som så att deras president inte riktigt tyckte domaren utfört ett godkänt arbete. Han var dock inte på plats på arenan, utan hade följt matchen på annat håll. Så han ringde sina gubbar på arenan och beordrade dem att inte släppa ut domarteamet från deras rum. En lock down. Han låste alltså in domarna. Ett nytt drag i min bok. Utanför arenan var det kaos, snudd på uppror. Vi kom inte ut med bussen. Det var helt sjukt. Jag tror vi var kvar på arenan i tre timmar efter slutsignal.

Och hur fan gick det med domaren?

– Domaren och hans team blev utsläppta vid 04.30 efter att Erdogan, alltså Turkiets jävla president, hade ringt Trabzonspors president och, vad jag förstått, vädjat att ”snälla släpp ut dem”. 

Det här låter ju helt sjukt. Vad sa Trabzonspors president efteråt om allting? Han måste ju ha uttalat sig?

– Ja. Om jag inte minns fel var hans första ord: ”Ska vi dö så ska vi dö som män”. De orden hörde jag aldrig i samband med någon Esbjergmatch direkt.

Vet knappt vad jag ska säga. Bilden av Turkiet som ett rörigt fotbollsland försvagades ju i alla fall inte. Något annat?

– Nope.

Kommer lönen i tid?

– Nope.

>>>>>>>

Till skillnad från dina år i Spanien är du långt ifrån ensam svensk i landet. Har du någon kontakt med dina landsmän?

– Inte på daglig basis, men jag byter ett par ord med Holmén och Isaksson titt som tätt. Sen såklart när man möter varandra, då snackar man ju en hel del efter match och så.

Vilken svensk eller spelare med en tydlig svenskkoppling står högst i kurs?

– El Kabir har gjort det jävligt bra, det måste jag säga. Och det uppmärksammas. Sen har Isaksson ett aktat namn trots att det gått lite upp och ned sista året. Holmén är också jävligt populär i sitt lag. 

I samband med landslagssamlingarna så kan man ibland få för sig att Erkan Zengin är någon slags superstjärna i Turkiet?

– Det är inte riktigt min bild.

>>>>>>>

Vad saknar du med Sverige?

– Fäskekyrkan.

Inget annat? 

– Nej. Eller. Det här säger jag off the record, ta inte med detta, men jag vet att du känner likadant. Det känns jävligt tomt nu när Paradise Hotel-säsongen är över. Det var verkligen hemskt igår kväll klockan 23 när det inte fanns ett nytt avsnitt att se på. Det smärtar.

Jag älskar verkligen Paradise Hotel.

– Det jag menar.

Känns det skönt att slippa något med Sverige?

– Det uppenbara är ju vädret. Jag längtar verkligen inte hem till minusgrader och snö och rutor som ska skrapas. 

Trist svar ändå.

– Jag vet, men vad fan ska jag säga? Dig eller?