Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Tutto balutto

Olof Mellberg tar över BP!

Ja, jag säger då det. Efter att ha rasat ur Allsvenskan och Superettan på ett drygt år väntar Division 1 Norra för Brommapojkarna och vi var nog få som trodde att det lagom till advent skulle presenteras en av svensk fotbolls allra största spelare på 2000-talet som ny tränare för detta lag.

Men så blev det! Olof Mellberg, guldbollenvinnare och 117 landskamper i bakluckan, tar över den blåslagna talangfabriken och inleder i och med det sin tränarbana på seniornivå. Har jag förstått det rätt så var BP:s degradering en förutsättning för att detta ens skulle vara möjligt, då Mellberg ännu inte har de nödvändiga licenserna för att leda ett elitlag (Superettan och Allsvenskan), och även fast ingen naturligtvis ville ta hissen genom Superettan kan ju detta faktiskt visa sig bli en välsignelse klädd i kamouflage.

Den karisma, de erfarenheter och den mentalitet som Olof Mellberg besitter är oerhört svårt att hitta hos en tränare till en Division 1-klubb efter två raka degraderingar, men något BP nu alltså landat. Men givetvis är det också en chansning och ett högt spel, både av klubben och av Mellberg.

För meriter från planen, landskamper på kontot och lagkaptensbindlar i nästan varenda lag är en sak, att vara tränare och få ut sina tankar, ideér och ambitioner till unga spelare en helt annan. Jag tänker inte ens börja räkna upp exempel på stora spelare som testat sina tränarvingar och direkt kraschat, ni kan nog er historia rätt bra själva som det är. Således tas det en risk från två håll här och insatsen är hög. Har BP råd med ännu en misslyckad säsong? Vad händer med föreningens ambition om man inte tar sig tillbaka till Superettan snarast? Lägger man om kursen helt och avvecklar ambitionen att ha ett seniorlag i toppen av svensk fotboll? Kanske. Kanske ges de till slut inget val om inte resultaten kommer. Ett seniorlag är inte billigt att driva, i synnerhet inte i världens dyraste serie Division 1 Norra, och fortsätter ungdomssidan att leverera i varenda årskull på både pojk- och flicksidan tror jag det är oundvikligt att tänka i banorna att kanske bara satsa på sin ungdomssektion.

Vad gäller Mellberg så kan uppdraget också slå fel. Att som första tränaruppdrag, helt utan erfarenhet, ta ett lag som rasat genom två serier – från Allsvenskan till bakgården – kommer inte utan krav på resultat. Nej, det finns ingen supporterskara som högljutt kommer kräva en avgång vid ett par förluster i rad och nej, Ola Danhard lär inte trycka på knappen allt för tidigt heller, men BP har inte anställt Olof Mellberg som tränare för att lalla runt.

Uppsidan och vinningen är å andra sidan såklart enorm. BP är trots den stenhårda konkurrensen från huvudstadens tre stora klubbar en förening många följer med ett halvt öga och med en tränare som Olof Mellberg vid rodret lär framfarten inte gå obemärkt förbi. Exponeringen och uppmärksamheten lär således finnas kvar trots att Superettan blivit Division 1 och man kan ju faktiskt ha dragit en riktig jackpotlott i valet av Mellberg som tränare. Jag tror att hans attityd och inställning som spelare absolut inte tvättats bort för att han bytt planen mot linjen och efter att ha följt ett håglöst BP rada upp förluster i två raka säsonger så är det karaktären och mentaliteten, eller snarare avsaknaden av dem, som varit det absolut mest alarmerande.

Jag är övertygad om att Mellberg kommer att kliva in och ställa krav från första passet. Inga halvmesyrer kommer tillåtas och jag kan tänka mig att BP mycket väl kan hitta tillbaka till vinnarspåret direkt, men mer på inställning och vilja än genom teknik och possession, som varit fallet i många, många år nu.

Alldeles oavsett hur det går så ska det bli oerhört spännande att följa Olof Mellbergs första, stapplande steg som tränare och Brommapojkarnas snåriga väg tillbaka. Och vill det sig riktigt väl för båda parter kanske det blir så som klubbdirektör Ola Danhard redan pratat om, att vi säsongen 2016 får se en kommande svensk förbundskapten sätta sina första avtryck i tränarsvängen.