Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Tutto balutto

Självmålet med stort S

Det var tilläggstiden som hade allt. På ett soldränkt Örjans Vall hade de ”inledande” 90 minuterna egentligen inte bjudit på mycket mer i ordentlig målchansväg än en farlig nick från James Keene och ett bra läge för hemvändande Johan Blomberg från nära håll, men att det stod 0-0 på resultattavlan när den röda femman dök upp på tilläggsskylten var ganska talande för matchen.

Sen hände allt. Allt!

Dickson Etuhu tog ett enormt offensivt ansvar i den utbytte Henok Goitoms frånvaro och många var de löpningar in i box som den store nigerianen uppoffrande tog utan att få bollen speciellt många gånger. Det var dock Etuhu som kom närmst att spräcka nollan med en fin nick i insidan av Stojan Lukic stolpe när klockan stod på 92. I anfallet efter kom försvarsspelaren Alexander Berntsson ren från halva plan, men ovanan från de situationerna lyste igenom när Patrik Carlgren kom utrusande och styrde av. AIK fick chansen till en sista forcering och på den första av två hörnor skickade Perreira en stenhård nick rakt på en välplacerad Lukic. På returen kastade sig murbräckan Etuhu fram och skulle nog haft en straff, men i tumultet som uppstod blev det en till hörna och de stora protesterna uteblev.

När bollen sedan piskades in landade den till slut hos en felvänd Mohammed Ali Khan och resten är, som det så fint brukar heta, historia. Stressad av vitklädda spelare i ryggen skulle han bara peta ut den till ännu en hörna, men vinkeln uteblev och mittbacken skickade i stället in bollen i eget mål.

Jublet visste inga gränser, förutom hos AIK:s Jos Hooiveld som stor i stunden gick fram till Ali Khan och klappade honom innan även han kunde brista ut i ett leende. Kanske har den från Premier League självmålsvane holländaren lärt sig vad som är viktigt i tunga stunder som den Ali Khan där och då upplevde.

Samme Hooiveld kunde dock sen ha bjudit tillbaka på ett mål, då han sparkade hål i luften och drog på sig en frispark utanför egen box i matchens sista skälvande sekunder, men Gnaget redde ut stormen och kunde lyssna till en slutsignal i dur, med klang av SM-guld.

Twitter exploderade bokstavligen under dessa minuter och trots att resultatet i sig såväl handlade om både SM-guld och degradering så var naturligtvis den stora rubriken Mohammed Ali Khans självmål.

I dessa tider av matchfixing i vår svenska fotboll lät inte de konspiratoriska facklorna vänta på sig och det var långt ifrån bara Djurgårds- och IFK Göteborg-supportrar som höjde på ögonbrynen åt dråpligheten i vad vi precis fått bevittna. Som lök på laxen har Mohammed Ali Khan i dagarna dessutom utretts för skattestrul och det här var givetvis inget som tonade ned anklagelserna.

För att förtydliga: Nej, jag vare sig tror eller tycker självmålet var något annat än just ett dråpligt självmål i en otroligt viktig match sista sekunder, men alla parametrar som finns att väga in i det där målet är så klart remarkabelt märkliga. Dock vill jag ha sagt att om en spelare nu tagit emot pengar för att påverka ett resultat, så tror jag inte att man är så iskall (läs ”pantad”) att man väntar till den 94 minuten innan man agerar.

Men det Olof Lundh sa i CMores studio efter detta rubrikinferno tycker jag var väldigt on point och viktigt att säga. Nu minns jag inte ordagrant, men den alldeles fenomenale Lundh sa:

– Det går så klart inte att förbise elefanten i rummet i dessa tider av matchfixing i Sverige. Jag tror inte just detta fall är resultatet av just det, men låt säga att detta hänt i näst sista omgången av Serie B i Italien. Ja, då hade nog många av oss kluckat av fördomar om hur uppgjort det varit.

Återigen, det går inte att understryka de bisarra omständigheter som präglade detta självmål och det lär nog bli så som Lundh sedan siade om: att Mohammed Ali Khan kommer att förknippas och behöva leva länge med det detta. En eloge dock till att han ställde upp (dock orimligt snabbt ombytt?) och svarade på frågor och förklarade situationen efter matchen. Men visst såg han inte speciellt berörd ut?

Hans mål innebär dock att HBK spelar i Superettan nästa år, för samtidigt som jag skriver det här mosar Falkenberg Åtvidaberg och har 2-0 efter kvarten spelad. Men viktigt att komma ihåg: det är inte ett självmål som gör att ett lag åker ur efter 30 omgångar.

Jag lider med Mohammed Ali Khan, men jag kan inte låta bli att glädjas åt att återigen ha fått vara med om ett ögonblick som bygger myten om Allsvenskan, ett ögonblick man förmodligen kommer att prata om i flera år. Sådant är mäktigt och sådant som gör att jag fylls av ett ordentligt vemod då jag tänker på att årets säsong snart, snart är över.