Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Tutto balutto

Smutsiga Tyskland

Samtidigt som Fifa-gate nått hela vägen till Sepp Blatter börjar också det historiska perspektivet breddas. Att mutor styrt fotbollen vet vi. Men hur länge? I vilken omfattning? Klart är att det handlar om miljardbelopp. Att mästerskap köpts och att korruptionen är utbredd.

Frankrike 98 med sina skumma fonder, japaner och sydkoreaner som enligt Lennart Johansson skålade i champagne redan kvällen innan rösträkningen, Tyskland 2006 med stark nya zeeländsk prägel och såklart Sydafrika 2010. Det är en smutsig värld det här, mycket svår att älska när man ser vilka som styr den.

Just det, Tyskland. Detta rena, fina Deutschland, fotbollskulturelitens drömnation där sporten står i centrum och läktare fylls till bredden av trevligt folk. Året var 2000 och röstningen om vilken nation som skulle få arrangera VM 2006 närmade sig ett avgörande. Då la mycket överraskande Nya Zeelands FIFA-representant Charles Dempsey ner sin röst och stod det klart att Tyskland hade vunnit.

Pengatransaktioner är svåra att dölja. Inte minst när det handlar om mångmiljonbelopp. Tyskarna med Der Kaiser i spetsen gjorde sitt bästa. De försökte enligt uppgifterna som Der Spiegel alldeles nyss publicerat till och med betala tillbaka pengarna ett år innan VM.

Här står en hel värld och pissar på Qatar och Ryssland. Men som det verkar har de bara hakat på ett redan inarbetat system där den som korrumperar bäst och mest vinner. Det gör de självklart inte till mindre skurkar, men nog borde folk rikta kikarsiktet åt ett annat håll. Det räcker som i alla fall av kriminella verksamheter inte att fälla småbuset. Kulan måste sitta i pannan på det högsta hönset.

FIFA-gate påminner på många sätt om den italienska mutskandalen Calciopoli. Alla inblandade visste spelreglerna. Till och med fans och media. Till slut briserade bomben och italiensk fotboll fick genomlida flera år i skärselden. Alla skyllde på alla och skandalen blev Farsopoli; en tröttsam, utdragen och på alla sätt pinsam fars. Förhoppningsvis blir det här något annat.

La Gazzetta dello Sport gjorde ett ambitiöst försök för några år sedan att bevisa att EM 2012 köptes av polacker och ukrainare. Italiens dossier var överlägsen samtliga konkurrenters men världsmästarna i korruption förlorade ändå matchen, på sin hemmaplan så att säga. Der Spiegel tar nu sig an sig själva, så att säga. Under tiden som jakten på korruptionens kärna fortsätter fäller vi tysken. Och du, nästa gång du smutskastar Qatar glöm då inte Deutschland.