Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Tutto balutto

Kloppat och klart?

Vill minnas att jag använt den här rubriken förut, men oavsett om så är fallet eller inte är det sannerligen på sin plats att vi dammar av den igen. Jürgen Klopp ryktas nämligen, efter att Carlo Ancelotti (också ryktesvis) tackat nej, vara väldigt nära ett treårskontrakt med Liverpool.

Om vi dock börjar med Liverpools tack och hej till Brendan Rodgers så måste jag säga att jag både förstår och ställer mig frågande till foten han fick efter derbyt mot Everton. Det förstnämnda, förståelsen, då resultat uteblivit och Rodgers själv 2012 pratade i termer som ”Visa mig tålamod och jag ska visa er resultat. Ge mig tre år, låt oss se var vi är då.” Nu ska 2015 snart bli 2016 och Liverpool har såväl Crystal Palace som Leicester framför sig i tabellen, man är vinstlösa i Europa League och man pressades nyligen till straffar av Carlisle hemma på Anfield i Capital One Cup. Så vad ska man säga? Några resultat är svåra att motivera en fortsättning med.

Å andra sidan ska man såklart se till vad Brendan Rodgers de facto haft för material att jobba med, för kom ihåg: få är de värvningar som nordirländaren själv handplockat. Det är i stället FSG:s ihopplock till något slags värvningskommitté som basat över de flesta transfers under Rodgers tid.

Danny Ings, Rickie Lambert, Mario Balotelli, Dejan Lovren, Mamadou Sakho och Roberto Firmino är bara några av alla spelare som plockats in under Brendan Rodgers tid (och ska vi vara rättvisa några av de absolut mest namnstarka också) och helt ärligt? Är det någon som på riktigt förväntar sig att värvningar av den här kalibern ska ta Liverpool till någon ny nivå? Är det någon som tittar på Liverpools trupp den här säsongen och ser ett topplag?

Man gjorde en alldeles fenomenal säsong 2013/2014, men mycket av det årets framgångar gick att tillskriva Luis Suárez – en spelare som verkligen håller yppersta världsklass -, hans lekkamrater Raheem Sterling och (en relativt skadefri) Daniel Sturridge samt en Steven Gerrard som kramade ur det sista han hade på inhemsk toppnivå.

En av dessa fyra spelare är kvar och det är dessutom med ett skadehelvete modell grövre i bagaget sedan dess.

Så vad har man egentligen kunnat förvänta sig? Ett kvalitetsdropp? Ja, och det är ju precis vad man fått. Liverpool är inte bättre än ett mittenlag i Premier League, så varför hänga tränaren?

Hade det varit Rodgers som ensamt ansvarat för import och export av spelare hade jag mer förstått klubben. Men Liverpools filosofi att sälja toppspelare för jättemycket pengar (Torres, Suárez) och ersätta med betydligt fler, men alldeles för dyra och inte alls lika bra spelare har visat sig bara vara ytterligare ett virus och inte ett botemedel i sjukdomen som varit ”Post två Champions League-finaler på två år”-relaterad.

Så varför fick han då gå? Tja, jag tror absolut att 6-1 borta mot Stoke i fjolårssäsongens avslutande match spelade in, jag tror de svaga cupresultaten i inledningen av denna också gjorde det, men framför allt var det bristen på tålamod som till slut tröt, påhejad av supportrar som också ruttnat. Den moderna fotbollen har inte tid att vänta och ser man till att tränare med dryga fyra år i en och samma klubb är med på listan över de 10 tränare i Europas högstaligor som varit på sin respektive post längst av alla börjar man förstå att dryga tre år är ganska lång tid. Med så svaga resultat som Liverpool visat upp det senaste dryga året är det nästintill en evighet.

Klopp då? Är han rätt man? Tja, med tanke på att det snackats såväl Manchester City som Bayern München om den karismatiske tysken så är det ju i alla fall inget fel på hans aktie. Och med tanke på hur han tog såväl Mainz som Borussia Dortmund från en nivå till en helt annan är det ”rätt” typ av tränare för Liverpool. Jag tror till exempel han är ett mycket bättre val än en Carlo Ancelotti, som snarare är en högsta nivå-tränare som ska jobba med högsta nivå-spelare.

Han är fenomenal i att lyfta spelare, han är oerhört lätt att älska för supportrarna och han skulle förmodligen få vissa spelare som till ett Brendan Rodgers-styrt Liverpool hade tackat nej att tänka ett varv extra. Jürgen Klopp är en tränare man som spelare garanterat vill jobba med.

Men att trolla med knäna kan inte ens den gode Klopp. Skulle tysken ansluta till Anfield och Melwood i dagarna skulle det naturligtvis bli ett lyft för både klubben och ligan. Men någon autobahn till en Champions League-plats eller en titelstrid nästa säsong? Nej. Verkligen inte. Bara att glömma.

Liverpool är inte bättre än vad tabellen och cupresultaten visar, så enkelt är det bara. Men det Klopp skulle kunna göra, om han nu kommer, är att få spelarna att tro att det är precis det de är, och bara framtiden vet hur långt det kan räcka. Tittar vi tillbaka på Jürgen Klopps tränarkarriär så har det räckt ganska så jävla förbannat långt förr.