Tutto balutto

De sorgliga, italienska männen

Här ska vi inte titta bort.

Det finns många anledningar till att älska den apenninska halvön. Jag har till och med gjort det till en hjärtesak – att tala mig varm om landet. Maten, vinet, havet, värmen, språket. Italien, vars kultur skiljer sig så mycket från vår, eggar oss. Vi drömmer om att sitta på en vingård i Piemonte, äta pasta med färskhyvlad tryffel och sippra på ett ungt Barolo. Vi småler kärleksfullt när Bo Hagström doppar en bit färskt bröd i nypressad olivolja. ”Drömmen är att köpa ett hus i Italien”.

Vi pratar dock sällan om det negativa som också präglar landet. Jag syftar inte på maffia, korruption och rekordhög arbetslöshet. Jag vill belysa den sorgliga manschauvinismen som ofta dominerar det italienska samhället. Inte minst inom idrotten. Visst, italienarna älskar sina Federica Pellegrini, Carolina Kostner, Flavia Pennetta och Valentina Vezzali. Men är det på grund av idrottsprestationerna eller de vackra kropparna?

Klar favorit är att fokus ligger på bröst och rumpor. Jag har ingen undersökning i ryggen men talar av erfarenhet.

Den italienska fotbollen har överlevt sju svåra år och Serie A håller på att passera England i Europa-rankingen. Det blåser för första gången på länge lite medvind. Tyvärr är det en medvind som inte fångat tjejerna. Tvärtom.

– Vi riskerar att bli bortsprungna av de andra länderna som har utvecklats i rasande takt medan vi står och stampar, säger Hellas Veronas svenska keeper Stéphanie Öhrström. Hon är upprörd. Det italienska fotbollsförbundet har precis bötfält samtliga spelare i Hellas och Brescia för att ha protesterat mot orättvisorna med en hemmagjord banderoll. Budskapet? ”Vi känner oss orättvist behandlade”.

Carlo Tavecchio är ordförande i det italienska fotbollsförbundet. Han kallade damfotbollsspelare för ”handikappade” förra året. Tavecchios kollegor tycker att damer borde sluta spela fotboll och istället stanna hemma, föda barn och röra runt i ragun.

– Nu räcker det, jag är trött på att ge pengar till de här 4 lebbarna, sa en av Tavecchios närmsta män, Felice Belloli, tidigare i år.

Uppförsbacken för italiensk damfotboll är monumental. Som om inte det vore nog står en köttmur av feta italienska män med en förlegad, hemsk kvinnosyn i vägen.

Något måste göras. Inget drastiskt, våldsamt som att utplåna alla italienska gubbar från jordens yta. Men vi får inte titta bort när detta sker.

Forza Steffi!