Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Tutto balutto

Sansa er, Norge!

Minns ni Jonny Rödlund? Han hade inte bara en klanderfri hockeyfrilla utan var också Sveriges största talang i slutet på 80-talet. Jag minns Buster-tidningarna som under några år pratade om Jonny Rödlund i samma mening som Diego Armando Maradona. Hypen var total. Hypen var totalt orimlig. Okej, han spelade juniorfotboll i Manchester United, på den tiden. Ett sällsynt privilegium för en ung svensk men det var likväl orimliga förväntningar på en tonåring.

Inte på grund av att talangen saknades, för den fanns. När Rödlund värvades av Anderlecht som 15-åring och blev Sveriges yngsta proffs någonsin var han utan tvekan en av Europas största talanger. Men han var 15 år! Utvecklingen oavsett medfödd talang från pojke till man, ungdomsspelare till färdigt A-lagsmaterial är alltid delikat. Den var det för Freddy Adu, den var det för Johnny Rödlund och den är det för Martin Ødegaard.

Jag läste nyligen att norrmännen tycker att unge herr Ødegaard kan bli bättre en Zlatan. Ni vet väl varför man inte bygger dårhus i Norge? Exakt, man kan ju inte bygga tak över ett helt land.

Skämt å sido, jag mår lite illa av hela den här Ødegaard-hypen. Jag har förstått att han är en riktig tuffing som arbetar hårt och målmedvetet på träningarna. Sanningen är att han förmodligen kommer att ha en framgångsrik karriär. Mycket talar för det. Men låt honom andas, Norge! Sluta jämföra honom med världens bästa spelare. Sluta upp med att förvänta er guldbollar och titlar. Sansa er. För den dagen unge herr Ødegaard stöter på problem, när karriären kommer till foten av den första uppförsbacken och vinden blåser honom i ansiktet kan allt raseras. Som det gjorde för Rödlund. Manchester United blev Kina. Superkarriären en flopp.

Jag förstår såklart att en talang av Ødegaards mått inte kan leva leva ett normalt norskt liv med hytte och söndagstur vid fjorden. Men låt honom växa upp i ett någorlunda nyanserat klimat i alla fall.