Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Tutto balutto

Hisingens Diego Lugano

Kistas Kaká – Philip Hellquist. Emre Belözoglu – Bosporens Maradona. Ljusvattnets Henry – Petter Andersson. Hisingens Diego Lugano – Diego Lugano.

Ja, det har väl knappast undgått någon att Uruguays landslagskapten, Diego Lugano, är påväg att krita på ett korttidskontrakt med BK Häcken. Anmärkningsvärt? Ja, kanske om man ser till vad han representerat för klubbar och ställer det bredvid övriga utlänningar som kommit till Allsvenskan. Jari Litmanen, Ibrahim Ba, Stig Töfting, men sen börjar det sina. Så det är absolut något speciellt med mittbackens entré.

Men kvalitetsmässigt? Av det jag såg från Luganos tid i West Brom så ska det sägas att han är långt ifrån att vara någon världsback. Men! Vi ska komma ihåg att Allsvenskan i detta sammanhang är något helt annat än Premier League. Senast igår lyssnade jag till Olof Lundhs intervju med Chippen Wilhelmsson som sa att han blev uppenbart förvånad över att Allsvenskan inte höll högre nivå än vad den faktiskt gjorde.

Och för en så pass rutinerad spelare som Lugano, på en sådan position som mittback, lär det inte bli några som helst problem att komma upp på en nivå som lär räcka både gott och väl. Men att detta gör Häcken till ett jättemycket bättre lag? Nja. Mest av allt hoppas jag att lagets yngre försvarsspelare suger i sig precis allting av vad sydamerikanen har att lära ut. Man blir inte utsedd till ett Fotbolls-VM:s bästa lagkapten bara sådär nämligen.

Anledningen till att han väljer några månader i Göteborg, Häcken och Allsvenskan är ju dessutom viktig att nämna i sammanhanget. Det är knappast för Schlager-baren på Park Lane (eller?) eller vädret. 34-åringen tycks inte ha gett upp hoppet om ännu ett Copa América och därför är speltid under våren en nödvändighet. Med stängda fönster i de flesta länder återstod inte speciellt många alternativ än att söka sig norrut och Sonny Karlsson (sportchef Häcken) ska ha cred för sina tentakler.

I januari kunde vi se Christian Rodríguez lämna regerande La Liga-mästarna Atlético Madrid för samma anledning. Han behövde mer speltid. Han gick till Parma (ett lag Häcken förmodligen skulle slå på en bra dag idag). Uruguay tycks inte bara lyckats med att få fram väldigt skickliga fotbollsspelare, trots sitt skrala befolkningsantal, man tycks även odla en oerhörd lojalitet till sitt landslag hos samma spelare. Kul att se och är det något jag verkligen räknar med kommer prägla Diego Luganos tid i Häcken och Allsvenskan så är det en seriositet och ett engagemang. Han är inte här för att blaja. Han är för att tjäna sitt land.

>>>>>>>

Vad har vi mer för sköna beskrivningar av spelare likt dem jag inledde inlägget med?

>>>>>>>

Nytt Calciomania är ute! Vi inleder i Rom, landar i Wilbachers sjukstuga och avslutar i Karibien. Avsnittet hittar ni här.

>>>>>>>

Alexander Nilsson – den gamla Malmö FF-anfallaren – har återigen svingat mot damfotbollsspelare som belyser hur ickejämställd fotbollen är. Denna gång har ljushuvudet kritiserat Lina Holmlund för att denne undrat varför det inte finns fotbollsskor anpassade för damer. Alexander Nilsson vill spy, så trött är han på det här. Att han tänker gå Sean Penn på någon butik om det nu visar sig att det inte finns balettskor i storlek 43.

Jag minns att samma Nilsson var en av de mest högljudda i den hyllningskör som backade Zlatans ord om en signerad cykel till damlandslaget. Skånepågen tycks inte lärt sig speciellt mycket sedan dess.

Väx upp, grabben. Inse att det är 2015 och börja tänk igenom vad du yttrar dig om. För det är här skon klämmer. Jag tror inte hissen gått hela vägen upp i frågan om vad kritiken mot Zlatans cykelsnack eller Lina Holmlunds dito egentligen handlar om.

>>>>>>>

Om ni nu inte tänkt kolla Moldavien-Sverige på fredag så har ni ett alldeles ypperligt alternativ på Eurosport 2! Jag, Johan Mjällby, Wilbacher och Petronella Ekroth kör England-Litauen och vi ska reda ut var på planen Wayne Rooney egentligen ska spela.

20.30, Eurosport 2!