Tutto balutto

De allsvenska matchtröjorna

Allsvensk upptaktsträff. Klyschor, helgarderingar och fnösketorra skämt. Några få ljusglimtar. Alexander Axén (tränare ÖSK) prisas som om han vore Jerry Seinfeld. Inget ont om Axén, men här är det ju så klart bristen på konkurrens som får hans stjärna att glimra så mycket som den gör.

Annars då? Ja, den omröstning som skulle förkunna hur man tippar Allsvenskan i år – Vilka tar guld? Vilka åker ur? Vem vinner skytteligan? osv – havererade då lösenordet (”fotboll”) läckte rakt ut i live-sändningarna och till supportrarna. Mycket underhållande.

Jag tycker Joel Cedergren (tränare för nykomlingarna Sundsvall) sa träffens bästa sak när han förkunnade att Topp 10 är lagets målsättning, ”att bara klara sig kvar är för lågt”. Supersunt tänkt! Bra, Joel!

Kul också att Gefles tränare Roger Sandberg berättade om att man i höstas haft grodor i omklädningsrummet på Strömvallen. Den nya arenan är mer än efterlängtad.

Helsingborg delade ut små redline-påsar med gräsfrön till klubbarna som har konstgräs. Det var väl.., smålustigt? Nja, lätt att spela Allan när man håller till i Skåne, men naturligtvis var det många underfundiga tweets som kopplade ihop påsar med gräs och Bajen. Det var kul!

>>>>>>>

Skärmavbild 2015-03-23 kl. 14.52.04

Men nu! Tröjorna! Det finns ju nämligen en bild som varje år är given på denna tillställning. Den när de 16 tränarna drar på sig respektive tröja och kör ett lagfoto ihop med Lennart Johanssons pokal. Matchtröjor till kostymbyxor eller fräsiga jeans. En svag doft av Golden Hits. Alldeles oavsett finns där getingar att dela ut, så håll nu i hatten:

(Övre raden från vänster)

Halmstad BK: 2 getingar

Knappt godkänt. Jag vill säga att tröjan i grunden är blå, men jag blir osäker. Det är så mycket reklam att hälften hade varit nog. Och med tanke på HBK:s bortaställ blir det totala betyget underkänt. Skrattretande, nästan.

BK Häcken: 3 getingar

En trea, men inte mycket mer. Färgerna sitter där de ska och bredvid Janne Jönssons reklamkampanj ser den nästintill stilren ut. Men de ovala blafforna på sidan av magen? Nej. I övrigt en snygg skärning i halsen, men visst hade man kunnat gjort ärmarna lite roligare?

Hammarby: 2 getingar

Ja, hörneni. Den stinker ju inte 2015? Det behöver naturligtvis inte vara något dåligt, retrolooken är ofta en homerun, men här blir det något slags mellanting som jag inte alls tycker gifter sig. Den ser ofärdig ut. På plussidan är dock ärmarna, med den gröna avslutningen. Men är den inte för vit? En liten tuva som stjälper ett ganska stort lass är Inter Sport-loggan. Centrerad, mot vit bakgrund sticker den ut. Och det är inte på ett bra sätt. Huvudsponsorloggan räddas ju av att det är den gamle klubbikonen Magnus Lefverts företag, men snygg är den inte.

*** Ihärdiga påminnelser om att denna tröja bara är avsedd Svenska Cupen. Bajens allsvenska tröja släpps på söndag.

Malmö FF: 4 getingar

Till att börja med: svag fyra. Clean, stilren och en jävligt snygg himmelsblå. Saknar dock edge. ”Rörläggaren” är ju inte den sexigaste av loggor, men ett stort plus till att blaffan går i samma vita ton som Pumamärket. Inga utsvävningar, utan en stabil, väldigt snygg tröja.

GIF Sundsvall: 2 getingar

Matchtröjor som ser ut som träningströjor går bort i min bok. Ränder, rutor, revär, kör på, men när en tröja tonas från en färg till en annan? Nja. Inte heller hjälper det att det är just Adidas, med de tre strecken över axlar och ärmar. Det blir verkligen en träningströja. Hade den bara gått i den mörkare blå hade jag gett den två getingar till.

IFK Norrköping: 4 getingar

Pang! Fotots starkaste fyra. Pekings klubbemblem är ju inte bara klassiskt, det är jävligt snyggt. Och det poppar verkligen mot den helvita tröjan. Men! Passformen? När den inte ens är tight på Party-Janne blir jag ganska orolig. Jag braskar för att en geting ryker om det fladdrar för mycket på Bärkroth och kompani.

Kamlar FF: 3 getingar

Det är så jäkla mycket Kalmar FF över den här tröjan. Och det tycker jag är bra! När man fångar sin klubbs identitet i tröjan ska man ha cred, inte sågas för att identiteten i sig är ganska ljummen. Stort plus till att småreklamen är borta (är det shortsen som fått ta den smällen?) och precis som Bajens ramar den vita randen in ärmpartiet. Och såklart helt rätt att låta den röda färgen vara dominant.

Örebro SK: 5 getingar

Visst gör det några procent att Axén tittar bort och inte verkar bry sig ett dugg, men den här tröjan är helt överlägsen i årets Allsvenskan. Wow. Så jävla kaxigt med en helt vit. En gång i tiden listade jag just ÖSK:s klubbemblem som Sveriges snyggaste och här, till den helt vita tröjan får det verkligen sticka ut i all sin lyster. Den här tröjan saknar inte någonting. Grattis, Örebro.

IFK Göteborg: 4 getingar

Snudd på en femma då jag verkligen trycker de tre ensamma blå ränderna är snyggare än på länge. Jag känner typ samma sak för Blåvitts tröja som jag för Ajax dito. Man vet liksom hur IFK Göteborgs tröja ska se ut, och den här är nära facit. Kragen hade kanske kunnat vara á la 2015, alltså lite mindre och med knäppning, men annars tycker jag det mesta sitter där det ska. GP-blaffan på ärmen? Tja, hellre där än mitt på magen. Jag köper den.

AIK: 3 getingar

Långt ifrån den snyggaste Gnaget-tröjan och långt ifrån den fulaste. De klassiska komponenterna är ju där, ÅBRO-loggan är överlägset mest klassisk i sammanhanget och Ivan Turina-27:an är magnifik. Men nja, det är något som skaver med axel- och ärmpartiet. Är det den lite för varselaktiga gula färgen AIK haft de senaste åren? Är det att det blir för rörigt med reklamen? Hade gärna sett samma typ av krage som jag nämnde här ovan, men plus är att den är naken. En stabil trea.

Helsingborg: 3 getingar

Tre ganska svaga getingar till gräsfröutdelarna från Skåne. De ser ut att ha försökt härma MFF i det mesta, men de når inte dit. Jag gillar den röda färgen, att den får dominera så totalt. Även den stora Resurs Bank-loggan tycker jag passar ganska bra med sin blå prick. Inter Sport-loggan däremot… Usch. Som helhet är det inte många fel, men de försöker få mig att tro att det här är en klassisk HIF-look, och just det köper jag inte.

Falkenberg: 1 geting

Nej, fan det här håller inte. Hasse gör sitt bästa här för att sälja in tröjan som något roligt, men den här köper jag inte. Inte ens för 50 spänn på Gekås. Eller Ullared. Eller vad det nu heter. Den gula färgen är för skrikig, det är reklam överallt och kragen fladdrar. Jag hittar ingenting med den här tröjan som jag gillar.

Gefle IF: 2 getingar

Friskt vågat, hälften vunnet! Eller? Nej, det är inte det snyggaste som lämnat Gästrikland, men det är en signal om att man i alla fall försöker! Plus till det. Hade den vita och den ljusblå färgen bytt plats hade jag slängt på en surrande rackare till, men jag får lägga band på mig. Den är ju liksom inte speciellt snygg. Dessutom förstår jag inte varför det är ytterligare en blå ton runt ärmarna och vid kragen? Ljusblått där hade passat mycket bättre.

Djurgården: 3 getingar

Här är det en sak, och en sak only, som är knäckfrågan: kragen. Vissa kanske gillar den, men jag är ledsen, den sabbar det mesta för mig. Tycker det mesta utöver den stämmer bra, men det blir ju oerhört svårt att inte stirra sig blind på just den kritvita, flddriga kragen. Personligen hade jag dessutom gärna sett DIF lyfta in den cirkel/ring/krans runt emblemet som jag vet de haft förut (och som de har i hockeyn tror jag), det blir mäktigare då. Men som sagt, färger, reklam, ränder är alla fyra, fem plus. Men kragen går inte att förbise.

Åtvidaberg: 2 getingar

Snark. Så trist, så intetsägande, så fylld av ingenting. Den är inte horribelt ful (därav två getingar), men den är bara just ingenting. Jag tycker man har ett av Sveriges mest klassiska och anrika klubbemblem, men här slarvas det bort. Man gör ingenting för att sticka ut och man toppar av det med en blaffa på magen som säger Konrad. Kämpa, Roar.

Elfsborg: 2 getingar

Hade varit minst en till geting om de små, plåttriga reklamloggorna försvunnit. Eller i alla fall minskats avsevärt. Färgen är fräsch, jag tycker den svarta lilla droppen vid kragen gör något bra med tröjan, men som sagt: för mycket reklamplåtter. I synnerhet runt emblemet och det gör att det heligaste av allt på en tröja hamnar i skymundan. Stolpe ut.

Sådär då. Vi hörs lite senare!

Gusten