Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Trädgårdsbloggen

Solen skiner och det finns vårblommor i Kista

Lite kallt men ljust och fint. i morse öppnade mässan Rum och Trädgård i Kista. Snyggt och prydligt som alltid och god ekologisk frukost fick vi på pressmötet av systrarna Brydling.

Fina tulpanbukett fanns i Norrby trädgårds gulliga monter.

Viveka Ljungström, Allt om trädgårds chefredaktör, talade om sju trädgårdstrender hon tyckte sig ha hittat:

•  Staden. Där menade hon att många tillsammans kan göra stor skillnad. Odla på taken, och andra övergivna platser i staden är effektivare än att sitta på landet en och en…

• Multifunktionellt. När vi odlar på små ytor som balkonger och liknande ställen vill vi att möbler och annat ska ha många funktioner. Kompostkorgen ska gå att sitta på till exempel. Det multifunktionella gäller nu också växterna. En buske ska inte bara ha ätliga bär, den ska ha ett extra skönhetsvärde eller lukta gott eller något annat.

• ”Barret” kommer tillbaka. Dagen generation var inte med på 70-talet och har inte samma fördomar mot barrväxterna som vi.Och i och med buxbomsdöden trodde Viveka att Barret skulle få större betydelse. Idegran går ju också att formklippa.

•Doft. Det kommer bli allt viktigare med doft. Vad är väl friska, rosor som blommar länge – om de inte har någon doft? Bara tråkigt, tyckte Viveka, som också ville så ett slag för balsampoppeln. Som är ett stort träd med doftande bark…
• De stora träden måste komma tillbaka. Vi ska inte vara rädda för att plantera stora träd i våra trädgårdar tyckte Viveka. Ok, en ek blir stor och kanske problematisk, men det dröjer 400 år och kommer inte bli ditt problem. Den tidens trädgårdsägare kan ju välja att såga ner eken som du planterade. Planterar du inte har de inte ens ett val..! Ganska klokt tycker jag – fler större träd.

Djur i trädgården har varit poppis och kommer att bli. Bikupor, hönsgårdar, och Viveka förutspådde en (liten) dammboom. En damm lockar många varelser till trädgården.

Mera pengar hette den sista trenden. Det finns många undersökningar som visar att en välskött trädgård ökar husets värde. Så det finns incitament att investera i trädgården.

Annars var det förstås försäljning av pelargoner och pelargonsticklingar… det intresset tar aldrig slut och försäljning av småplantor och fröer, det känns som ganska naturligt att hålla på med fröer just nu. Impecta och Rara växter som ju båda har stor försäljning på nätet hade hela sitt sortiment med sig  till mässan.

Rara växters alla fröpåsar på väggen.

Och lökar. Holländarna var på plats med begonia och dahliaknölar. Men jag har ju massor i min stuga som jag snart måste ta fram och driva. Vita knölbegonior! Det är faktiskt inte så dumt.Ja, Rum&Trädgård passar för den som vill ha lite vårkänsla – nu!