Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Äntligen – tulpaner!

Tänk – nytt år, och jag ska skärpa mig och börja blogga lite igen! Men sen de bytte system för blogginläggen så är det så krångligt tycker jag – innan jag lärt mig.

(Ja, ja – undanflykter!)

På söndag den 15 januari är det Tulpanens dag! Ok  – det har redan börjat. Tulpanodlarna är i full gång. Fram till påsk ungefär kommer vi att köpa 130 miljoner tulpaner. De flesta är svenskodlade – alltså – lökarna kommer från Holland men drivs här i svenska växthus.

Det är fullt krig förstår man, mellan de svenska odlarnas produkter och de lite billigare holländska tulpaner som fraktas hit med lastbil. Och även om vi till 80, 90 procent köper svenskodlade tulpaner så känner sig odlarna här hotade.

I veckan var det pressträff hos Alverbäcks Blommor på Ekerö, de ville berätta om hur de har klimatsäkrat sin ”tulpanfabrik” där det odlas 23 miljoner tulpaner under säsongen.

Håkan Alverbäck fick tillfälle att förklara för miljöminister Lena Ek varför svenskodlade tulpaner är större, vackrare och mer miljösmarta än andra importerade. Nu är deras tulpaner klimatcertifierade och utredda i alla led. Och det gillade miljöministern.

Så här heter det i pressmeddelandet:

”Alverbäcks ”gröna” tulpaner börjar nu säljas i mat- och blombutiker i Mälardalsområdet och kommer inom kort att finnas runt om i Sverige. Alverbäcks Blommor är det första prydnadsväxtföretag i Sverige som är certifierat enligt Svenskt Sigills tilläggscertifiering för minskad klimatpåverkan. Åtgärderna i klimatcertifieringen minskar klimatpåverkan med så mycket som 80 procent. Tulpaner från Alverbäcks är hantverksmässigt odlade, utan kemiska växtskyddsmedel och hormoner, med 100 procent förnybar energi från biobränsle samt svensk vattenkraft.”

 

Här står representanter från Svenskt sigill, Vi-skogen,  Alverbäcks och miljöministern.

”Alverbäcks klimatkompenserar nu hela sin tulpanodling med hjälp av Vi-skogen. De årliga koldioxidutsläppen på 374 ton koldioxid från tulpanodlingen kompenseras av att 2600 träd planteras i Tanzania. En vanlig tulpanbukett ger upphov till 0,18 kg koldioxid. Detta kan jämföras med en hamburgare, som ger upphov till ca 1,7 kg koldioxid.”

 

Ja, jag tycker det verkar klokt att köpa svenskodlade tulpaner. De är färskare, miljövänligare, snyggare och betyder att vi kan ha svenska odlare framöver också…

 

Idag var det Blomsterfrämjandets tulpanmöte på Moderna museet i Stockholm. Då fanns alla dessa vackra buketter på borden där vi fick god lunch.

Jag återkommer – jag lovar!