Trädgårdsbloggen

Varning för parksallat!

För många år sedan kom mamma hit med några plantor som hon trodde var cikoria Cichorium intybus. Det ville vi gärna ha i trädgården. Plantorna planterades i kökslandet, kryddavdelningen, och när de växte upp och vi hade besökt andra trädgårdsodlare och fått en aning om vilket besvärligt ogräs parksallat Cicerbita macrophylla var, och hur den såg ut, insåg vi att det vi hade i trädgården var just parksallat, inte cikoria.
Vi (mamma, sic!) grävde genast bort våra plantor och sen la/slängde mamma dem dumt nog bakom boden där det bara växer ”skräp”.
Ja, ha det var ju inte bra. De grodde, trots att de var vissna, och det kom nya parksallater. Vi grävde upp och täckte med svart plast, som låg där i minst tre år. Sen gick det ett par tre år till och häromdagen ser jag några ljust blålila blommor där i ”skräpet” bakom boden. Parksallat! Va!!!
Fy fan. Jag har problem med knölklocka, ryssgubbe, asp och plommonskott och en del andra lite snällare saker. Men jag vill inte ha parksallat också!


Parksallat blommor. Snygga men farliga, farliga…
 
Parksallaten har ljust gröna blad och väldigt speciella ljust violett blå blommor. Den kan (möjligen) förväxlas med cikoria (och torta som är en växt som mest finns i Norrland) men parksallatens blommor har en annan färg på både blad och blommor än cikorians och parksallatens blommor sitter i kvastlika ställningar, på cikoria sitter blommorna mer tätt på stjälken.


Parksallatsens blad har en speciell ljusgrön färg.

Parksallatet är rätt tjusig, den kommer ursprungligen från Ryssland och är väl införd här någon gång som trädgårdsväxt av någon mindre vetande.
Problemet är att rötterna bildar underjordiska utlöpare som på kort tid kan täcka stora områden och kväva allting annat. Vem vill ha parksallat i hela trädgården? Har den bitit sig fast går det inte att bli av med den helt enkelt.


Parksallaten känner man igen om man har sett den förut.


Cikorians blommor har en annan färg och uppför sig inte
lika invasivt.


Cikorian har pålrötter och sprider sig lätt med frön. Men den är inte värre att rensa bort än maskrosor, som den faktiskt också liknar.
Sensmoral: Plantera aldrig ogräs i era trädgårdar!
Den som vill läsa mer om parksallat kan kolla här på den virtuella floran: http://linnaeus.nrm.se/flora/