Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Thomas Mattsson - Bloggen om Expressen

Till Almedalens försvar

Expressen TV var den kanal som hade den mest omfattande bevakningen av Almedalsveckan, visar en ny undersökning från mediebevakningstjänsten All Ears. Varför? Låt mig få berätta om mina dagar med möten och mingel i Visby.

Varje år diskuteras det om ”Almedalen” ges för mycket uppmärksamhet i förhållande till publikintresse? Demokratifestival eller PR-spektakel? Jag vet vad jag tycker.

2010 beslöt jag att Expressen skulle ha ambitionen att ha den mest omfattande inrikespolitiska bevakningen. Sista valrörelsemånaden 2006 hade Expressen haft sex eller sju förstasidor om valet. 2010 hade vi, om jag minns rätt, 23.

Nu skriver All Ears under rubriken ”Expressen TV leder rapporteringen om Almedalen”:

Under Almedalsveckan omnämndes partierna, partiledarna och Almedalen hela 805 gånger i Expressen TV. Detta avslöjar en ny undersökning av talade medier.

Mediebevakningstjänsten All Ears har analyserat svensk tv och webb-tv för att ta reda på hur det rapporterats om Almedalsveckan. Flest omnämnanden relaterade till politikerveckan hade Expressen TV, följt av Forum (SVT) och Nyheterna (TV4). 

– Allt fler svenskar väljer att ta del av nyheter via tv, webb-tv, radio, podcast eller Youtube. Att tidningarna därför storsatsar känns som en självklarhet, säger Tor Rauden Källstigen, medgrundare och VD på All Ears.”

Expressen är den aktör som har flest programpunkter i Visby, över 100, och på vår scen trängs partiledare, statsråd, börsdirektörer och många andra. Vi samarbetar också med nyhetskanalen CNN. Expressens ambitioner att täcka Almedalsveckan med debatter, en daglig gratistidning och tv-sändningar uppmärksammades i helgen också av radions ”Medierna”. Du hör programmet här.

Här är All Ears sammanställning:

Omnämnanden i tv och webb-tv

 1. Expressen TV (Expressen)
  805 omnämnanden
 2. Forum (SVT)
  653 omnämnanden
 3. Nyheterna (TV4)
  578 omnämnanden
 4. Morgonstudion (SVT)
  292 omnämnanden
 5. Rapport (SVT)
  232 omnämnanden
 6. Nyheter (Aftonbladet)
  207 omnämnanden
 7. Di TV (DI)
  180 omnämnanden
 8. Aktuellt (SVT)
  177 omnämnanden
 9. Nyhetsmorgon (TV4)
  131 omnämnanden
 10. Lokala Nyheter Uppsala (SVT)
  27 omnämnanden

Jag har alltid uppfattat Almedalsveckan som en möjlighet för Expressen att bedriva samhällsjournalistik, träffa de beslutsfattare som vi bevakar året om och som ett tillfälle för mig att företräda Expressen i möten med politiker, annonsörer och alla andra som är där på plats.

Det drog igång på allvar förra måndagen och för den som tror att makthavare inte gör något i Visby kan jag exemplifiera med min egen måndag:

• Debatterar public service hos Näringslivets medieinstitut.

• Debatterar spelbolagsannonsering hos Svenska Spel.

• Debatterar public service hos Diakonia och Equmeniakyrkan.

• Deltar i TV4:s direktsända ”Castens hörna” och diskuterar mediekoncernen Bonnier.

• Deltar i en paneldiskussion om dokumentär-tv hos Utgivarna.

• Styrelsemöte med publicistorganisationen Utgivarna.

• Mingel hos Dagens industri.

• Middag med Svenska Spel i landshövdingens trädgård.

Detta var alltså måndagen. Allt detta, påstår jag, relevanta samtal om publicistik och mediemarknadens förutsättningar.

Sedan tisdag:

• Debatterar spelbolagsannonsering hos Kindred.

• Debatterar pensionsystemet hos Skandia.

• Debatterar miljöjournalistik hos Svensk Däckåtervinning.

• Mingel hos Kindred.

• Mingel hos ATG.

• Mingel hos Dagens industri.

• Mingel hos Fastighetsnytt.

• Middag med Volkswagen/Audi om energiutveckling.

• Mingel hos StrandbergHaage.

• Mingel hos TV4.

• Mingel hos ärkebiskopen och biskopen i Visby.

Detta alltså tisdagen. Som chefredaktör för Expressen ger Almedalsveckan mig unika möjligheter att representera tidningen, träffa personer av betydelse för Expressens journalistik och affär samt det faktum att jag i olika paneler och debatterar kan formulera Expressens hållning i olika samhällsfrågor.

Jag tror att alla som åker till Visby tänker likadant, det är därför som det är en demokratifestival och inget jippo.

Jag ska inte trötta ut er med min onsdag, men den fortsatte i samma stil: jag debatterade spelbolagsannonsering hos Resumé/Medievärlden, debatterade hot mot journalister hos Tidningsutgivarna, välkomnade Storbritanniens ambassadör till CNN och Expressens eget mingel, besökte Svenska Dagbladets mingel och gästade sedan Bonnier Fastigheters middag med utvalda fastighetspotentater och höll där ett inledningsanförande om samhällsutveckling i allmänhet och vad Expressen genom åren bidrag med och vad alla närvarande – politiker, fastighetsägare – kan göra i framtiden.

## Sedan: DJ Battle. Själva symbolen för den som vill trivialisera vad Almedalsveckan egentligen handlar om, men också – faktiskt – bra möten och snack.

Diskussionerna pågick fram till halv fyra på torsdagsmorgonen när tiotalet otroligt intressanta och inspirerande makthavare från media och näringsliv lämnade min lägenhet.

Om vi inte alla hade varit där, i Visby, hade vi knappast samlats i natten och pratat hållbarhet, mångfald och allt det andra som dryftades.

Jens B Nordström, TV4:s ekonomireporter, kastade ur sig att jag var ”Almedalens mesta paneldeltagare”, men det ska jag låta vara osagt.

Dock: jag är för Almedalsveckan.

Och stolt över Expressen TV:s bevakning.