Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Titta på TV4 i kväll – för barnen som drabbas av klimatkrisen

På Expressen TV visas Greta Thunbergs uppmaning till alla att ta klimatfrågan på allvar.

Men i kväll vill jag att du tittar på TV4.

Resan gick till bland annat Pakistan, Libanon, Syrien och Egypten och Expressen gjorde den i samarbete med Unicef, FN:s barnhjälpsfond, för att kunna berätta hur malaria och andra sjukdomar drabbade barn.

Det var redan 1955 och vår legendariska medicinreporter Bernt Bernholm (1914-2006), ofta beskriven som kanske den första specialreportern i Sverige, var inbjuden av Unicef för att skildra vår världs utmaningar.

Fyra år senare var det WHO, ett annat FN-organ, som till en resa till Nigeria, Liberia och Libyen bjöd in två tidningar: engelska The Sunday Times och – Expressen. Bernholm som var medicinreporter här mellan 1949 och 1984 ryckte ut igen.

## Nu, 2019, är det klimatet som står i fokus när Unicef och Expressen ännu en gång försöker uppmärksamma våra läsare på ett problem som publiken kan bidra till att lösa.

Expressen har skickat reportern Magnus Falkehed och Niclas Hammarström till Han Island i Stilla havet, till norra Moçambique, till Bourboura i Tchads halvöken, till Högländerna i Papua Nya Guinea och till norra Haiti för att där möta barn som drabbas av det som vuxna i några generationer ställt till med.

Deras reportage med starka texter och berörande bilder är en påminnelse om att klimatkrisen inte bara är ett hot utan något mycket reellt för unga som dricker smutsigt vatten och inte har tillräckligt mycket mat att äta.

Runt om på detta plågade klot försöker Unicef hjälpa barn och deras familjer, inte bara med klimatkatastrofens påverkningar, och du som klockan 20 i kväll tittar på tv-galan ”Världens viktigaste kväll – och roligaste” i TV4 kan då enkelt anmäla dig som Världsförälder och varje månad skänka mellan 100 och 300 kronor till Unicef.

Bara 1 procent av pengarna går till administration, 10 procent används till insamlingskostnaderna och hela 89 procent av Unicef Sveriges medel går till barnen.

## Expressen har ända sedan 2009 samarbetat med Unicef och varje vår uppmärksammat organisationens insatser och varför de behövs inför tv-galan i Fyran, den som tidigare hette ”Humorgalan”, och vi har gjort det på lite olika sätt. Sålt Unicef-nålar, bussat runt kändisar.

Journalistik är vårt verktyg.

”Folkuniversitetet Expressen”, slog grundaren Carl-Adam Nycop fast. Det var han som drev igenom den banbrytande satsningen på reportrar som fick fokusera sig på ett enda ämne och den senaste veckan har cirka 5,4 miljoner Expressen-läsare kunnat ta del av Magnus Falkeheds och Niclas Hammarströms vittnesmål.

Bara i dag, när vi försöker få er att också titta på TV4 i kväll, läser 3 039 000 personer Expressen och alla är säkert inte – ännu! – världsföräldrar.

Bli det.